Grillowane polędwiczki wieprzowe z miodem

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna propozycja na zdrowy obiad. Polędwiczki przygotowane w ten sposób rozpływają się w ustach.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 700 g
    1/2 łyżki płynnego miodu (u mnie akacjowy)
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    wiórki zmrożonego masła (do podania)
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Grillowane polędwiczki wieprzowe z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić mięso z wszystkich błon i ewentualnych przerostów tłuszczu. Pokroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Natrzeć olejem, dodać miód, oprószyć pieprzem i solą. Odstawić do zamarynowania na minimum 1 godzinę. Grilla lub patelnię grillową mocno rozgrzać. Smażyć mięso z obu stron na rumiano przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, na wierzch polędwiczek ułożyć po wiórku masła i pozwolić mięso odpocząć ok. 2 minuty. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.

Porady

Mięso należy obracać na grillu za pomocą szczypiec. Nie należy nakłuwać polędwicy, bo wypłyną z niej soki, a tym samym będzie sucha i niesmaczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Miód Olej Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować