Góra lodowa - pyszne ciasto

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Jest smaczne, ładnie się prezentuje i idealne dosłownie na każdą okazję.
Ja z uwagi na to, że ciasto jest też dla dzieci kawę zastąpiłam herbatą.
Ale oczywiście możecie przygotować wersję kawową.
Ja na pewno nie raz wrócę do tego ciasta ale dodam dla przełamania smaku dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy.

Przepisów na wersję tego ciasta jest wiele ale mnie zainspirowała Bernika z Kulinarnego Pamiętnika.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt :
    5 jajek
    1 szk mąki tortowej
    3/4 szk cukru
    2 łyżki kakao
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa :
    750 ml mleka 3,2 %
    2 budynie waniliowe ( 2 po 40 g )
    1/3 szk cukru
    2 żółtka
    200 g miękkiego masła

    Polewa z mleka w proszku :
    200 g masła
    1/4 szk cukru
    1/2 szk wody
    2 szk mleka w proszku
    1 łyżka mleka w proszku
    1 łyżka kakao

    Dodatkowo :
    ok. 200 g okrągłych biszkoptów
    1 szk herbaty do nasączenia ( jeśli ciasta nie jedzą dzieci można dać kawę )
    2 łyżki wiórków czekoladowych
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Góra lodowa - pyszne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Białka oddzielić od żółtek.
    Ubić białka i pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier.
    Gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku.
    Potem dodawać porcjami mąkę i delikatnie połączyć.
    Masę wylać do formy i wstawić do piekarnika, piec 35 minut.
    Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. Do garnka wlać 2 szk mleka i zagotować.
    W pozostałym mleku wymieszać cukier, budynie i żółtka.
    Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i gotować do zgęstnienia aby nie było grudek.
    Budyń zakryć folią spożywczą dokładnie i wystudzić.
    Masło utrzeć na puch i dodając porcjami budyń wymieszać gładką masę.
  • 3. Pierwszy placek umieścić w foremce ( zostawiając papier do pieczenia co ułatwi wyjęcie ciasta z blaszki ).
    Nasączyć go herbatą lub kawą i wyłożyć połowę masy.
    Położyć drugi placek, nasączyć go i znów wyłożyć masę.
    Na masie powtykać połówki biszkoptów przecięciem do dołu.
    Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki.
  • 4. Wodę, masło i cukier zagotować.
    Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
    Podzielić polewę na dwie części, do jednej dodać łyżkę mleka w proszku a do drugiej łyżkę kakao.
    Obie polewy dokładnie wymieszać.
    Ciasto wyjąć z lodówki i polać je obiema polewami.
    Na sam koniec posypać wiórkami czekoladowymi.
    Ciasto wstawić na kilka godzin do schłodzenia do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować