Góra lodowa - pyszne ciasto

  • wyświetlono: 2243 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Jest smaczne, ładnie się prezentuje i idealne dosłownie na każdą okazję. Ja z uwagi na to, że ciasto jest też dla dzieci kawę zastąpiłam herbatą. Ale oczywiście możecie przygotować wersję kawową. Ja na pewno nie raz wrócę do tego ciasta ale dodam dla przełamania smaku dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy. Przepisów na wersję tego ciasta jest wiele ale mnie zainspirowała Bernika z Kulinarnego Pamiętnika.

zzewa
  • 20 porcje
  • 120min

Składniki

Biszkopt :
5 jajek
1 szk mąki tortowej
3/4 szk cukru
2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa :
750 ml mleka 3,2 %
2 budynie waniliowe ( 2 po 40 g )
1/3 szk cukru
2 żółtka
200 g miękkiego masła

Polewa z mleka w proszku :
200 g masła
1/4 szk cukru
1/2 szk wody
2 szk mleka w proszku
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżka kakao

Dodatkowo :
ok. 200 g okrągłych biszkoptów
1 szk herbaty do nasączenia ( jeśli ciasta nie jedzą dzieci można dać kawę )
2 łyżki wiórków czekoladowych

Sposób przygotowania przepisu:

Góra lodowa - pyszne ciasto

  • 1. Blaszkę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Białka oddzielić od żółtek.
    Ubić białka i pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier.
    Gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku.
    Potem dodawać porcjami mąkę i delikatnie połączyć.
    Masę wylać do formy i wstawić do piekarnika, piec 35 minut.
    Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. Do garnka wlać 2 szk mleka i zagotować.
    W pozostałym mleku wymieszać cukier, budynie i żółtka.
    Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i gotować do zgęstnienia aby nie było grudek.
    Budyń zakryć folią spożywczą dokładnie i wystudzić.
    Masło utrzeć na puch i dodając porcjami budyń wymieszać gładką masę.
  • 3. Pierwszy placek umieścić w foremce ( zostawiając papier do pieczenia co ułatwi wyjęcie ciasta z blaszki ).
    Nasączyć go herbatą lub kawą i wyłożyć połowę masy.
    Położyć drugi placek, nasączyć go i znów wyłożyć masę.
    Na masie powtykać połówki biszkoptów przecięciem do dołu.
    Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki.
  • 4. Wodę, masło i cukier zagotować.
    Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
    Podzielić polewę na dwie części, do jednej dodać łyżkę mleka w proszku a do drugiej łyżkę kakao.
    Obie polewy dokładnie wymieszać.
    Ciasto wyjąć z lodówki i polać je obiema polewami.
    Na sam koniec posypać wiórkami czekoladowymi.
    Ciasto wstawić na kilka godzin do schłodzenia do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieciastadeseryna każda okazjęboże narodzeniesylwestermasyWielkanicGóra Lodowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Góry słodkości

Dodane przez: Alicja321

Ciasto Góra słodkości

Słodkie-pyszne-idealne

Zimowy torcik „Lodowa góra”

Dodane przez: beciiaaa

Zimowy torcik „Lodowa góra” (bez pieczenia)

Bardzo pyszny, prosty w przygotowaniu...

Lodowe Ciasto

Dodane przez: kiciax1

LODOWE CIASTO

Na ciepłe i upalne dni, na ochłodę,...

Kostka lodowa

Dodane przez: adela7

Ciasto Kostka lodowa

Delikatne , pyszne ciacho ....

Proste i pyszne ciasto ucierane

Dodane przez: dorota w

Proste i pyszne ciasto ucierane

Jeśli macie ochotę na jakieś pyszne...

lodowe z orzeźwiającą miętą

Dodane przez: Milena127

Ciasto lodowe z orzeźwiającą miętą

Deser z cukierków lodowych do tego...