Golonki indycze pieczone w rozmarynie, miodzie i cytrusach

4.51 (193 ocen)

Bardzo polecam, bo są dużo zdrowsze od wieprzowych, pasuje do nich więcej dodatków. Indyk jest chudym delikatnym mięsem idealnie do niego pasuje rozmaryn,, imbir, owoce. Pochwalę się, że ;)za podobny przepis indyka z musem owocowym dostałam nagrodę w "Ewa gotuje" , spróbujcie jednego i drugiego:)

Składniki:

  • Na 2 osoby:
    2 golonki indycze
    Marynata: sól, pieprz, 2 duże szczyty suszonego imbiru, duża gałązka posiekanych igieł rozmarynu, 2-3 gałązki tymianku, duża łyżka sosu sojowego, 2 duże łyżki miodu, skórka z starta z cytryny i sok z 1 mandarynki, 2 łyżki dowolnego oleju ja używa ryżowego bo zdrowszy
Wystaw ocenę:

4.51 (193 ocen)

Golonki indycze pieczone w rozmarynie, miodzie i cytrusach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap1 1. Golonki myjemy, suszymy.
  • etap2 2. Składniki marynaty łączymy ze sobą, Nacieramy mięso. Indyka przekładamy do woreczka do pieczenia lub rękawa cukierniczego, wlewamy resztę marynaty szczelnie zawiązujemy. Dajemy do lodówki na min. 2 - 3 godz., najlepiej na noc.
  • 3. Pieczemy z 180 stopniach ok 50-60 min. Następnie rozcinamy worek lub rękaw i polewamy wytworzonym sosem. Pieczemy jeszcze 20 min, jeśli ktoś posiada w piekarniku opcje grill to włączmy ją na ostanie 10 min. Da nam to efekt pięknej brązowej zapieczonej skórki. Pamiętajmy aby co jakiś czas podlewać wytworzonym sosem.
  • 4. Wyjmujemy mięso z piekarnika i jemy tak po 2-3 min. aby mięso swoje soki związało. Pyszne, pachnące już aromatami świąt, serdecznie polecam:)
  • etap kolejny 5. Gotowe golonki polewamy na talerzu 1-2 łyżkami aromatycznego sosu spod pieczenia.

Porady

Ja podałam ją z białą surówką z i z moją sałatką wielo warzywną ze słoika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Indyk Mięso Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować