U nas to danie głównie jest na Wigilię lecz nie na wieczerze a na obiad tak samo w Wielki Piątek . Pstrąg jest tak pyszna rybą, że zagościł na naszym stole znacznie częściej.:))
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Na 1 osobę: 1 pstrąg (wypatroszony i oczyszczony), 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól i pieprz. Mąka i olej do smażenia.
Druga wersja naprawdę godna polecenia to: do ryby dodajemy cząstkę cytryny i sokiem z niej skrapiamy ryby a obok kładziemy chrzan. Proszę mi wierzyć ryba z chrzanem pysznie smakuje:)))
Pstrąg smażony z surówką z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybie do brzuszka wkładamy pokrojony czosnek i natke pietruszki. Solimy, pieprzymy. Obtaczamy rybę w mące, nadmiar strzepujemy i smażymy na mocno rozgrzanym oleju, powoli z obu stron. Widelcem sprawdzamy czy ryba jest gotowa czyli czy mięsko jej delikatnie odchodzi od ości.
2.Składniki surówki mieszamy ze sobą, odstawiamy na 10 min.
Komentarze