Golonka pieczona z zurawina ,suszonymi sliwkami i nie tylko

4.5 (200 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Pierwszy raz zdecydowalam sie dodac do golonki suszone owoce -zurawina ,suszone sliwki ,jablka :). Wyszla pyszna z nuta rozmarynu.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • golonka tylnia
    garsc zurawiny
    garsc suszonych sliwek
    3 marchewki
    cwiartka malego selera
    2 cebule
    2 zabki czosnku
    sol,pieprz,majeranek ,kilka ziarnek kolendry
    2-3 galazki swiezego rozmarynu
    0,5 litra jasnego piwa
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Golonka pieczona z zurawina ,suszonymi sliwkami i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonke myjemy ,osuszamy.
  • 2. Sol ,pieprz ,majeranek ,przecisniete 2 zabki czosnku mieszamy i nacieramy golonke. Odstawiamy na okolo 2 godzinny (mozna rowniez na dluzej ) .
  • 3. Golonke umieszczamy w brytfance ,dodajemy oczyszczona marchewke (pokrojona na wieksze kawalki) ,seler oczyszczony i pokrojony w kawalki,cebule pokrojone w cwiarki ,zurawine ,suszone sliwki,kolendre oraz rozmaryn. Podlewamy 1/4 litra piwa .
  • 4. Przykrywamy pokrywka i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. . Pieczemy okolo 2,5 godz. Podlewajac co jakis czas pozostalym piwem. Golonka jest gotowa ,kiedy nastapi rozklejenie warstw miesa.

Porady

Podajemy z frytkami ,pieczonymi ziemniakami np.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować