Golonka pieczona z zurawina ,suszonymi sliwkami i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonke myjemy ,osuszamy.
2.Sol ,pieprz ,majeranek ,przecisniete 2 zabki czosnku mieszamy i nacieramy golonke. Odstawiamy na okolo 2 godzinny (mozna rowniez na dluzej ) .
3.Golonke umieszczamy w brytfance ,dodajemy oczyszczona marchewke (pokrojona na wieksze kawalki) ,seler oczyszczony i pokrojony w kawalki,cebule pokrojone w cwiarki ,zurawine ,suszone sliwki,kolendre oraz rozmaryn. Podlewamy 1/4 litra piwa .
4.Przykrywamy pokrywka i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. . Pieczemy okolo 2,5 godz. Podlewajac co jakis czas pozostalym piwem. Golonka jest gotowa ,kiedy nastapi rozklejenie warstw miesa.
Komentarze