Gołąbki z serem w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę myjemy i parzymy gotując w gorącej wodzie.
Ryz gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem i dokładanie mieszamy.
2.Gotowy farsz nakładamy na każdy liść kapusty, zawijam i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wodą i posypujemy Vegetą. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°C.
3.W tym czasie robimy sos. Obieramy cebulę, drobno kroimy i przekładamy do garnka.
Dodajemy pokrojone drobno papryki oraz pomidory, solimy, zalewamy woda i gotujemy 30 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz, czosnek, Vegetę, ocet, cukier, majeranek i liście Bazyli, gotujemy 5 minut. Studzimy i blendujemy
Sos ponownie przelewamy do garnka, zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąka i chwilkę gotujemy.
Gotowym sosem polewamy gołąbki.
Komentarze