2.Kalafior krótko obgotuj (3-4 min) w lekko osolonej wodzie. Ostudź, pokrój w grubą kostkę.
3.Do mięsa mielonego dodaj połowę posiekanej cebuli, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, posiekany koperek i bułkę tartą. Wbij jajko, przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojonego kalafiora i wyrób gładką masę.
4.Na osuszone liście kapusty porozkładaj farsz mięsno-kalafiorowy i zwijaj jak gołąbki. (liście kapusty pekińskiej są dość cienkie, dlatego do jednego gołąbka potrzebne będą 2 liście)
5.Dno garnka wyłóż 2 liśćmi kapusty i zalej kostką bulionowa rozrobioną w 1 l.wrzątku. Włóż gołąbki, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj następnymi 2 liśćmi kapusty i gotuj na wolnym ogniu ok.40 minut.
6.Zrób sos: paprykę umyj, wykrój gniazda nasienne i razem z pozostałą cebulą i czosnkiem posiekaj w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miseczki, dodaj keczup, przecier pomidorowy, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wymieszaj i przełóż na rozgrzaną patelnię z olejem. Podduś kilka minut do miękkości (w razie konieczności uzupełnij wodą)
7.Ugotowane gołąbki odcedź z wody i polej sosem paprykowym. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami z wody.
Komentarze