Gołąbki kalafiorowe w sosie paprykowym

0 (0 ocen)

Oryginalne, ale bardzo smaczne gołąbki w nowej odsłonie. Zapraszam :)

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu b:

    30-40 dag mięsa mielonego z indyka
    kilka różyczek kalafiora( u mnie mrożony)
    papryka czerwona

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    kapusta pekińska

    Składniki robocze:
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    jajko
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżka posiekanego koperku
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    kostka bulionowa
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki keczupu
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju

    Dekoracja:
    listki bazylii
    różyczki kalafiora i kwiatuszek z papryki




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki kalafiorowe w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotuj liście kapusty 1. Kapustę obierz z liści (przygotuj 12 sztuk), wykrój twardy środek. Sparz wrzątkiem, ostudź, osusz.
  • ugotuj kalafior 2. Kalafior krótko obgotuj (3-4 min) w lekko osolonej wodzie. Ostudź, pokrój w grubą kostkę.
  • przygotuj farsz 3. Do mięsa mielonego dodaj połowę posiekanej cebuli, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, posiekany koperek i bułkę tartą. Wbij jajko, przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojonego kalafiora i wyrób gładką masę.
  • formuj gołąbki 4. Na osuszone liście kapusty porozkładaj farsz mięsno-kalafiorowy i zwijaj jak gołąbki. (liście kapusty pekińskiej są dość cienkie, dlatego do jednego gołąbka potrzebne będą 2 liście)
  • gołąbki ugotuj 5. Dno garnka wyłóż 2 liśćmi kapusty i zalej kostką bulionowa rozrobioną w 1 l.wrzątku. Włóż gołąbki, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj następnymi 2 liśćmi kapusty i gotuj na wolnym ogniu ok.40 minut.
  • przygotuj sos 6. Zrób sos: paprykę umyj, wykrój gniazda nasienne i razem z pozostałą cebulą i czosnkiem posiekaj w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miseczki, dodaj keczup, przecier pomidorowy, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wymieszaj i przełóż na rozgrzaną patelnię z olejem. Podduś kilka minut do miękkości (w razie konieczności uzupełnij wodą)
  • gotowe danie 7. Ugotowane gołąbki odcedź z wody i polej sosem paprykowym. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami z wody.

Porady

* z podanych składników wychodzi 6 gołąbków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Kapusta pekińska Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować