Gołąbki w sosie pomidorowym

  • wyświetlono: 2072 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Gołąbki zrobiłam w ekspresowym sosie pomidorowym

Składniki

1 główka kapusty
1 czerstwa bułka namoczona w bulionie
2 cebule posiekane
1 piers z kurczaka
0,5 kg karkówki
1 torebka ugotowanego ryżu
1 starta marchewka
1 listek, 4 ziarna ziela angielskiego
Sól, przyprawa uniwersalna, pieprz mielony
sos:
2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Łowicz
Szczypta cukru, bazylii i oregano
Sól lub przyprawa uniwersalnado smaku
1 łyżeczka keczupu pikantnego
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki smietany

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki w sosie pomidorowym

  • Gołąbki w sosie pomidorowym1. Kapustę umyć, osuszyć. bardzo dokładnie wyciąć głąb, bo od tego zależy łatwosć zdejmowania lisci. Wkładam całą kapustę do garnka zalewam wodą i gotuję na początku na dużym ogniu a od momentu zagotowania wody zmniejszam, ogień. stopniowo zdejmuję wierzchnie liscie i wykładam na talerz a kapusta dalej pozostaje w wodzie. Z wyjętych lisci usuwam nożem grube unerwienia, by łatwiej było zwijać gołąbki.
    Zemleć razem: mięso, bułkę namoczoną i osączoną oraz przesmażoną cebulę.
    Do masy mięsnej dodać ugotowany ryż, doprawić solą lub przyprawa uniwersalna, pieprzem.
    Masę dokładnie wyrobić i faszerować liscie kapusty zwijając w gołąbki.
    Na dno dużego garnka układam pokrojone resztki kapusty i startą marchewkę, dodaję 1 łyżkę masła, listek, ziele i układam scisło gołąbki, podlewam je wodą z gotowania kapusty, tyle aby była na równo z gołąbkami, przykrywami lisciem kapusty i gotuję. W trakcie gotowania wywar doprawiam do smaku.
  • Gołąbki w sosie pomidorowym2. SOS:
    2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków wlać d rondla, dodać 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Łowicz, wymieszać doprawiając szczyptą cukru, solą lub przyprawa uniwersalna, bazylią i oregano. W szklance wymieszać 2 łyżki mąki pszennej z 3 łyżkami smietany i wlać do sosu, mieszając zagotować. Na końcu dodać 1 łyżeczkę keczupu pikantnego

Porady

Gdy zostanie nam farsz mięsny, wtedy dodaję do niego 1 jajko , wyrabiam i smażę kotlety mielone.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumama_mnie_nauczylasos pomidorowygołąbki z mięsem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki - pierwszy kęs:)

Dodane przez: Agiatis

Gołąbki w sosie pomidorowym z szybkowaru

Od wielu lat gotuję gołąbki w szybkowarze,skraca...

Gołąbek w sosie pomidorowym.

Dodane przez: iza_waszczyk

Gołąbki w sosie pomidorowym

Bardzo smaczne gołąbki z sosem...

gołąbki w sosie pomidorowym

Dodane przez: Maggi79

GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

kapusta z farszem i sos, pychotka

Gołąbki w sosie pomidorowym

Dodane przez: Izabela77

Gołąbki w sosie pomidorowym

Dawno nie jadłam gołąbków, a gdy...

Gołąbki w sosie pomidorowo-śmietanowym

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Gołąbki w sosie pomidorowo-śmietanowym

Gołąbki są jednym z moich ulubionych...

image-03yun83

Dodane przez: paulette17

Czerwone gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki szykuje zawsze na święta...