Pierwszy raz robiłam gołąbki z kaszą i zachwyciły mnie:) a brak mięsa w ogóle nie przeszkadza, gołąbki są takie pyszne i sycące. A do tego porcja 430 g daje nam 310 kcal czyli spokojnie zaspokaja kaloryczność obiadu, zapraszam:)
Składniki:
Farsz:
80 g kaszy jęczmiennej ( suchej kaszy)
1 kalarepka- ok. 150 g
1 cukinia- ok. 180 g
½ czerwonej papryki
1 łyżka oleju rzepakowego
Sól do smaku
½ łyżeczki pieprz cytrynowy
Sos:
½ czerwonej cebuli
3 pomidory- ok. 500 g
1 łyżka oleju rzepakowego
½ gałązki świeżego lubczyku
Sól pieprz do smaku
Dodatkowo:
3 duże liście z młodej kapusty
Gołąbki fit z kaszą, cukinią i kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie-ok. 1,5 szklanki wody zagotować, wrzucić kaszę i od momentu zagotowania gotować 5 minut, zdjąć z ognia i zostawić pod przekryciem aż będzie miękka. Następnie odcedzić i ostudzić.
2.Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę pozbawić nasion. Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach cukinię także zetrzeć. Paprykę drobno pokroić.
3.W rondlu rozgrzać olej i wrzucić warzywa. Dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym
4.Dodać kaszę i podsmażyć razem około 2-3 minuty, zdjąć z ognia i ostudzić.
5.Pomidory obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki. Zeszklić ją na oleju. Dodać pomidory. Smażyć aż zmniejszą swoją objętość przynajmniej o połowę i sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym lubczykiem.
6.Umyte i osuszone liście kapusty sparzyć w osolonym wrzątku. Ostudzić
7.Na liść nałożyć po 2-3 łyżki farszu i zawinąć w zgrabny pakiecik
8.Przełożyć do przygotowanego sosu i dusić około 15 minut.
Smacznego!
Komentarze