Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami

4.47 (185 ocen)

Gołabki w wersji wegetariańskiej.

Składniki:

  • 1 główka kapusty

    farsz:
    300g kaszy gryczanej
    3 szklanki wody
    4 spore marchewki
    biała część pora
    olej rzepakowy do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną przepłukujemy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż kasza ją wchłonie i będzie miękka.

    Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półksiężyce.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy na nim warzywa (do miękkości).

    Wszystkie składniki na farsz łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • 2. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, wykrawamy głąb. Wkładamy ją do gorącej wody, tak by się sparzyła i liście zmiękły. Kapustę wyciągamy, odrywamy miękkie liście z wierzchu, a te ze spodu, gdyby były jeszcze twarde ponownie wkładam do gorącej wody. W razie potrzeby możemy czynność powtórzyć do momentu, aż będziemy mieli odpowiednią ich ilość (jak dużo? zależy od wielkości kapusty).
  • 3. Na każdy liść nakładamy farsz. Obydwa brzegi liścia składamy do środka, a następnie "zwijamy" gołąbka. Gdy skończymy, przekładamy je do rondla lub garnka o grubym dnie. Na dno wlewamy wodę. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Porady

Uwaga: Gotowe gołąbki możemy podawać z ulubionym sosem. Ja szykuję zazwyczaj sos pomidorowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować