Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Kaszę gryczaną przepłukujemy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż kasza ją wchłonie i będzie miękka.
Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy na nim warzywa (do miękkości).
Wszystkie składniki na farsz łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, wykrawamy głąb. Wkładamy ją do gorącej wody, tak by się sparzyła i liście zmiękły. Kapustę wyciągamy, odrywamy miękkie liście z wierzchu, a te ze spodu, gdyby były jeszcze twarde ponownie wkładam do gorącej wody. W razie potrzeby możemy czynność powtórzyć do momentu, aż będziemy mieli odpowiednią ich ilość (jak dużo? zależy od wielkości kapusty).
3. Na każdy liść nakładamy farsz. Obydwa brzegi liścia składamy do środka, a następnie "zwijamy" gołąbka. Gdy skończymy, przekładamy je do rondla lub garnka o grubym dnie. Na dno wlewamy wodę. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Porady
Uwaga:
Gotowe gołąbki możemy podawać z ulubionym sosem. Ja szykuję zazwyczaj sos pomidorowy.
Komentarze