Kresowe gołąbki z ziemniakami i kaszą

4.45 (196 ocen)

  • 60 min

prostota górą

  • 60 min

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    1 kg obranych ziemniaków
    300 g kaszy gryczanej
    2 cebule
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól
    pieprz
    ok 500 ml rosołu

    na sos
    1 garść grzybów suszonych
    1 cebula
    1 szkl rosołu
    200 ml śmietany
    mąka do zagęszczenia ok 1 łyżka


Wystaw ocenę:

4.45 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kresowe gołąbki z ziemniakami i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zagotować, powoli zdejmować liście.
    Następnie liście włożyć do garnka z wodą, dodać łyżkę octu i ugotować do miękkości ok 20 min.
    Liście wystudzić, odciąć zgrubiały nerw,

    Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać kaszę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Dno brytfanki wyłożyć gorszymi liśćmi, Następnie nadziewać i zwijać gołąbki (masa jest dość rzadka ale nic nie szkodzi) Ułożone gołąbki zalać rosołem , przykryć liśćmi kapusty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st na ok półtorej godziny.

    Grzyby uprzednio namoczone ugotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
    Posiekać drobniej. Cebulę posiekać i podsmażyć, dodać do grzybów, podlać rosołem i gotować ok 20 min na wolnym ogniu, Następnie śmietanę wymieszać z mąką i podprawić sos.
    doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować