Kresowe gołąbki z ziemniakami i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zagotować, powoli zdejmować liście.
Następnie liście włożyć do garnka z wodą, dodać łyżkę octu i ugotować do miękkości ok 20 min.
Liście wystudzić, odciąć zgrubiały nerw,
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać kaszę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dno brytfanki wyłożyć gorszymi liśćmi, Następnie nadziewać i zwijać gołąbki (masa jest dość rzadka ale nic nie szkodzi) Ułożone gołąbki zalać rosołem , przykryć liśćmi kapusty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st na ok półtorej godziny.
Grzyby uprzednio namoczone ugotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Posiekać drobniej. Cebulę posiekać i podsmażyć, dodać do grzybów, podlać rosołem i gotować ok 20 min na wolnym ogniu, Następnie śmietanę wymieszać z mąką i podprawić sos.
doprawić solą i pieprzem.
Komentarze