Gofry z jajkiem, łososiem wędzonym i szparagami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Serowe gofry na wytrawnie stanowią tu rolę pieczywa. Danie polecam na przystawkę lub ciepłą kolację :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na 6 gofrów: 1,5 szklanki mąki
    2 jajka
    1,5 szklanki mleka
    5 łyżek oleju
    3 łyżki startego żółtego sera
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    sól, pieprz   
    ponadto: 4 jajka
    300 g wędzonego łososia
    400 g zielonych szparagów   
    100 g rukoli​
    szczypta soli
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gofry z jajkiem, łososiem wędzonym i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gofry: żółtka zmiksuj z solą i pieprzem na gładką masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem, startym serem i olejem dodawaj do żółtek. Następnie białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z całością. Gofry piecz w mocno nagrzanej gofrownicy, po 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Studź na kratce.
  • 2. Szparagi oczyść (obetnij zgrubiałe końcówki) i gotuj 4 minuty ze szczyptą soli i cukru. Odcedź. Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż sadzone jajka. Na talerzach rozłóż gofry, umytą i osuszoną rukolę, na to jajka sadzone, wędzonego łososia i szparagi. Można doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Rukola Szparagi Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować