Gofry z jajkiem, łososiem wędzonym i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gofry: żółtka zmiksuj z solą i pieprzem na gładką masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem, startym serem i olejem dodawaj do żółtek. Następnie białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z całością. Gofry piecz w mocno nagrzanej gofrownicy, po 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Studź na kratce.
2.Szparagi oczyść (obetnij zgrubiałe końcówki) i gotuj 4 minuty ze szczyptą soli i cukru. Odcedź. Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż sadzone jajka. Na talerzach rozłóż gofry, umytą i osuszoną rukolę, na to jajka sadzone, wędzonego łososia i szparagi. Można doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Komentarze