Pappardelle podałam z klopsikami z cielęciny z grzybami na sosie z bakłażana i papryki. Potrawa jest syta. Wykorzystałam do niej paprykę i bakłażany, warzywa które uwielbiam. Do sosu dodałam serek dzięki czemu jest fajny kremowy.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
sos:
3 papryki czerwone
2 bakłażany
70 g koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
1 główka czosnku
1 cebula
papryka czerwona
50 g sera śmietankowego puszystego
Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo-bakłażanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Bakłażany kroję wzdłuż, paprykę kroję na pół pozbawiam nasion, cebule obieram i kroję na ćwiartki. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia układam bakłażany, paprykę, cebule, ząbki czosnku nieobrane. Bakłażana skrapiam oliwą. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 40 minut aż warzywa zrobią się miękkie. Po upieczeniu obieram bakłażana ze skóry, paprykę też, przekładam na patelnię, dodaję cebulę, czosnek obrany, dodaję sól, pieprz, paprykę słodką i miksuję blenderem. Sos przesmażam na gazie, dodaję serki, wlewam trochę wody od gotowania makaronu bo zrobi się gęsty.
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie.
Kotleciki:
Cielęcinę mielę maszynką do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, paprykę, grzyby zmielone, koper pokrojony i wyrabiam. Formuję kulki średniej wielkości i obtaczam w mące kukurydzianej. Do garnka wlewam dwa litry wody i gotuję. Do wrzątku wkładam pulpety i gotuję 10 minut na wolnym ogniu. Wykładam na talerz.
Klopsiki podaję z makaronem na sosie. Posypuję natką, pieprzem.
Komentarze