Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo-bakłażanowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pappardelle podałam z klopsikami z cielęciny z grzybami na sosie z bakłażana i papryki. Potrawa jest syta. Wykorzystałam do niej paprykę i bakłażany, warzywa które uwielbiam. Do sosu dodałam serek dzięki czemu jest fajny kremowy.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • sos:
    3 papryki czerwone
    2 bakłażany
    70 g koncentrat pomidorowy
    sól, pieprz
    1 główka czosnku
    1 cebula
    papryka czerwona
    50 g sera śmietankowego puszystego

    250 g makaronu pappardelle

    kotleciki:
    1/2 kg cielęciny
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki zmielonych grzybów suszonych
    papryka słodka
    sól, pieprz
    koperek świeży
    3 łyżki kaszki manny

    do obtoczenia:
    mąka kukurydziana
    pieprz czerwony
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo-bakłażanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    Bakłażany kroję wzdłuż, paprykę kroję na pół pozbawiam nasion, cebule obieram i kroję na ćwiartki. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia układam bakłażany, paprykę, cebule, ząbki czosnku nieobrane. Bakłażana skrapiam oliwą. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 40 minut aż warzywa zrobią się miękkie. Po upieczeniu obieram bakłażana ze skóry, paprykę też, przekładam na patelnię, dodaję cebulę, czosnek obrany, dodaję sól, pieprz, paprykę słodką i miksuję blenderem. Sos przesmażam na gazie, dodaję serki, wlewam trochę wody od gotowania makaronu bo zrobi się gęsty.

    Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie.

    Kotleciki:
    Cielęcinę mielę maszynką do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, paprykę, grzyby zmielone, koper pokrojony i wyrabiam. Formuję kulki średniej wielkości i obtaczam w mące kukurydzianej. Do garnka wlewam dwa litry wody i gotuję. Do wrzątku wkładam pulpety i gotuję 10 minut na wolnym ogniu. Wykładam na talerz.

    Klopsiki podaję z makaronem na sosie. Posypuję natką, pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cielęcina Grzyby Makaron Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować