Klopsiki w sosie paprykowo - pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

podane z makaronem, ryżem lub ziemniakami smakują wyśmienicie

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
    1 czerstwa bułka
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    2 papryki czerwone
    1 cebula
    30 dag pieczarek
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    3/4 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek do smaku
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Klopsiki w sosie paprykowo - pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przełożyć do miski.
    Bułkę namoczyć w wodzie, po czym dobrze odcisnąć.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Do mięsa dodać bułkę, czosnek i jajko.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
    Dokładnie wszystko razem wymieszać.
    Z masy mięsnej formować małe klopsiki.
    Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
    Usmażone klopsiki zdjąć z patelni.
    Papryki opłukać, wyciąć gniazdo nasienne a miąższ pokroić w paski.
    Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki.
    Pieczarki opłukać i pokroić w plastry.
    Warzywa usmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się klopsiki.
    Dodać cukier oraz sól do smaku.
    Na końcu dodać koncentrat pomidorowy oraz wodę, wymieszać.
    Dodać wcześniej usmażone klopsiki i gotować razem na wolnym 5 minut.
    Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować