Klopsiki w sosie paprykowo - pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełożyć do miski.
Bułkę namoczyć w wodzie, po czym dobrze odcisnąć.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Do mięsa dodać bułkę, czosnek i jajko.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Dokładnie wszystko razem wymieszać.
Z masy mięsnej formować małe klopsiki.
Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Usmażone klopsiki zdjąć z patelni.
Papryki opłukać, wyciąć gniazdo nasienne a miąższ pokroić w paski.
Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki.
Pieczarki opłukać i pokroić w plastry.
Warzywa usmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się klopsiki.
Dodać cukier oraz sól do smaku.
Na końcu dodać koncentrat pomidorowy oraz wodę, wymieszać.
Dodać wcześniej usmażone klopsiki i gotować razem na wolnym 5 minut.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Komentarze