gęsina

4.5 (143 ocen)

Oto mój przepis na proste i pyszne przyrządzenie mięsa z gęsi.

Składniki:

  • 1 gęś (do tego przepisu wykorzystałam tylko piersi i nogi)
    sól
    pieprz
    majeranek
    mąka - 2 łyżki
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęsina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gęś rozebrałam i do tego przepisu wykorzystałam nogi i piersi.Od reszty oddzieliłam skórę i z niej wytopiłam smalec, a na reszcie mięsa bez skóry ugotowałam rosół.
    Skórę na piersiach i udach ponacinałam i natarłam solą. Położyłam na suchą patelnię skórą do dołu. Tak wytapiał się smalec, który po czasie odlałam zostawiając go odrobinę na patelni. Powtórzyłam to jeszcze raz i oprószyłam mięso majerankiem i solą. Przykryłam i dusiłam odwracając mięso. Gdy skóra już się porządnie zrumieniła, odlałam nadmiar smalcu i zalałam wodą. Tak dusiłam do miękkości.
    Sos zaciągnęłam mąką wymieszaną z wodą.
    Gęsina wszystkim domownikom bardzo smakowała :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować