gęsina

  • wyświetlono: 1019 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Oto mój przepis na proste i pyszne przyrządzenie mięsa z gęsi.

bella81

Składniki

1 gęś (do tego przepisu wykorzystałam tylko piersi i nogi)
sól
pieprz
majeranek
mąka - 2 łyżki
woda

Sposób przygotowania przepisu:

gęsina

  • 1. Gęś rozebrałam i do tego przepisu wykorzystałam nogi i piersi.Od reszty oddzieliłam skórę i z niej wytopiłam smalec, a na reszcie mięsa bez skóry ugotowałam rosół.
    Skórę na piersiach i udach ponacinałam i natarłam solą. Położyłam na suchą patelnię skórą do dołu. Tak wytapiał się smalec, który po czasie odlałam zostawiając go odrobinę na patelni. Powtórzyłam to jeszcze raz i oprószyłam mięso majerankiem i solą. Przykryłam i dusiłam odwracając mięso. Gdy skóra już się porządnie zrumieniła, odlałam nadmiar smalcu i zalałam wodą. Tak dusiłam do miękkości.
    Sos zaciągnęłam mąką wymieszaną z wodą.
    Gęsina wszystkim domownikom bardzo smakowała :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadgęsinaproste przygotowanie

Komentarze

Podobne przepisy

Pierś gęsi faszerowana kalafiorem

Dodane przez: Mysiunia

Pierś gęsi faszerowana kalafiorem

Autorski pomysł na nieco inne przygotowanie...

Kotlety mielone z gęsi w sosie pieczarkowym

Dodane przez: Gregorhspeed

Kotlety mielone z gęsi w sosie pieczarkowym

Bardzo smaczne danie z niecodziennym...

Gęsie piersi z antonówkami

Dodane przez: Gregorhspeed

Gęsie piersi z antonówkami

Gęsina na Świętego Marcina

Pierś gęsia pieczona w majeranku

Dodane przez: Stare Gary

Pierś gęsia pieczona w majeranku

gęsina na zimno dobrze się sprawdza,...

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

Dodane przez: 2milutka

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

Gęsina to już chyba rarytas na...

Smażony filet z gęsi, młode ziemniaki, wiosenna sałata

Dodane przez: weronika63

Smażony filet z gęsi, młode ziemniaki, wiosenna...

Bardzo smaczne danie z polskiej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE