Szynka pieczona z majerankiem

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Krucha, soczysta, aromatyczna szynka. Można ją podać na gorąco z żurawiną lub sosem jabłkowym albo na zimno, pokrojoną w plasterki. Pyszna!

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • szynka wieprzowa w kształcie kulki ok 1,2kg
    3 płaskie łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 łyżka majeranku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    nitka wędliniarska
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny Szynki

Szynka pieczona z majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą, posiekanym czosnkiem, przyprawami, polać olejem, włożyć od miski, przykryć i wstawić do lodówki na 12-24h.
    Przed pieczeniem szynkę obwiązać nitką, włożyć od rękawa (brzegi folii związać), umieścić w formie do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180st.C), piec 30 minut, następnie folię rozciąć od góry i rozchylić, piec jeszcze 40 minut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majeranek Mięso Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować