Gęsie szyjki na ciepło lub na zimno

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Średni

Na wystawny obiad - na ciepło, lub jako ekskluzywna wędlina - na zimno.

  • 50 min
  • Średni

Składniki:

  • 6 skór z gęsich szyjek
    na farsz:
    400 g mięsa wieprzowego lub drobiowego
    150 g wątróbki drobiowej
    1 czerstwa kajzerka
    5 ząbków czosnku – przeciśniętego przez praskę
    1 cebula
    1 jajko
    1 pęczek pietruszki
    sól, pieprz
    2 łyżki gęsiego smalcu do smażenia cebuli i natłuszczenia naczynia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęsie szyjki na ciepło lub na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • GĘSIE SZYJKI 4 1. Wątróbkę włożyć do gotującej wody, wyłączyć gaz i zostawić na 15 minut, a następnie odsączyć i wystudzić.
    Cebulę posiekać i obsmażyć na gęsim tłuszczu.
    Bułkę namoczyć.
    Pietruszkę posiekać.
    Zmielić: mięso, wątróbkę, namoczoną bułkę i cebulę.
    W miseczce połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
    Farszem napełnić szyje, zeszyć z dwóch stron, włożyć do rondla, zalać posoloną, wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu od 20 minut.
    Dno i ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować gęsim smalcem i ułożyć w nim obgotowane szyjki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° i piec minimum 60 minut, od czasu do czasu przewracając i podlewając wodą z gotowania.
    Skórka po upieczeniu powinna brązowa i chrupiąca.

Porady

Podawać na ciepło z ziemniakami i surówką lub na zimno jako ekskluzywną wędlinę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować