Gęsie szyjki na ciepło lub na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę włożyć do gotującej wody, wyłączyć gaz i zostawić na 15 minut, a następnie odsączyć i wystudzić.
Cebulę posiekać i obsmażyć na gęsim tłuszczu.
Bułkę namoczyć.
Pietruszkę posiekać.
Zmielić: mięso, wątróbkę, namoczoną bułkę i cebulę.
W miseczce połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Farszem napełnić szyje, zeszyć z dwóch stron, włożyć do rondla, zalać posoloną, wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu od 20 minut.
Dno i ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować gęsim smalcem i ułożyć w nim obgotowane szyjki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° i piec minimum 60 minut, od czasu do czasu przewracając i podlewając wodą z gotowania.
Skórka po upieczeniu powinna brązowa i chrupiąca.
Porady
Podawać na ciepło z ziemniakami i surówką lub na zimno jako ekskluzywną wędlinę
Komentarze