Piersi gęsie pieczone na jabłkach

4.5 (184 ocen)

Zawsze piekę piersi z gęsi na święto Świętego Marcina.Pieczone na jabłkach są bardzo smaczne i soczyste.Dodatek soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej sprawie że mają świetny aromat.Takie danie możemy zrobić również na świąteczny stół.

Składniki:

  • Podwójna pierś z gęsi (ok.1-1,2kg.)

    Do pieczenia:

    100 ml. soku wyciśniętego z pomarańczy

    1 kilogram jabłek (szarej renety)

    Marynata:

    2 ząbki czosnku

    1,4 szklanki oleju

    1 łyżka majeranku

    1,2 łyżeczki soli

    1 łyżka musztardy francuskiej

    1 łyżka suszonej skórki z pomarańczy zmielonej

    Dodatkowo:

    1 pomarańcza
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi gęsie pieczone na jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie piersi gęsi do pieczenia 1. Do miski wlewamy olej, przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy musztardę, majeranek i sól, mieszamy. Nacieramy marynatą piersi z gęsi, wstawiamy na noc do lodówki. Obrane jabłka kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Układamy piersi z gęsi, posypujemy zmieloną skórką pomarańczową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia piersi polewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Porady

Mięso gęsi piecze się 1 kilogram mięsa 1 godzinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować