Schab 10-minutowy na zimno lub na ciepło

4.48 (182 ocen)

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie mięsko można podać jako wędlinę lub na ciepło np. z sosem chrzanowym ale można też pokroić w plastry i razem z warzywami zalać bulionem z żelatyną.

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
    2 łyżeczki przyprawy do grilla
    2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżka jarzynki
    1 łyżka suszonego czosnku
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    3 łyżki białego wina
    Dodatkowo:
    10 szklanek wody
    5 czubatych łyżek majonezu
    3 liście laurowe duże
    5 kulek ziela angielskiego
    3 duże ząbki czosnku, przekrojone na pół
    1 cebula przekrojona na pół
    1 pełna łyżka cukru
    4 płaskie łyżki soli
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonego majeranku
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab 10-minutowy na zimno lub na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać przyprawy dodając olej i wino. Marynatą natrzeć mięso z każdej strony. Przykryć i marynować 1 dobę, lub kilka godzin.
    W garnku roztrzepać wodę z majonezem za pomocą mątewki, dodać cebulę, czosnek, listki laurowe, ziele, tymianek, majeranek, cukier, sól. Zagotować. Do wrzątku włożyć schab razem z marynatą. Gotować 10 minut, (woda ma cały czas lekko pyrkać) i odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. U mnie schab stygł 7,5 godziny. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zestawić z ognia i pozostawić mięso w płynie do całkowitego wystudzenia, w temperaturze pokojowej. Schab po wyjęciu osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Uwagi:
    Takie mięsko można podać jako wędlinę lub na ciepło np. z sosem chrzanowym ale można też pokroić w plastry i razem z warzywami zalać bulionem z żelatyną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować