Takie mięsko można podać jako wędlinę lub na ciepło np. z sosem chrzanowym ale można też pokroić w plastry i razem z warzywami zalać bulionem z żelatyną.
8 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 kg schabu
2 łyżeczki przyprawy do grilla
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka jarzynki
1 łyżka suszonego czosnku
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki białego wina
Dodatkowo:
10 szklanek wody
5 czubatych łyżek majonezu
3 liście laurowe duże
5 kulek ziela angielskiego
3 duże ząbki czosnku, przekrojone na pół
1 cebula przekrojona na pół
1 pełna łyżka cukru
4 płaskie łyżki soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
Schab 10-minutowy na zimno lub na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać przyprawy dodając olej i wino. Marynatą natrzeć mięso z każdej strony. Przykryć i marynować 1 dobę, lub kilka godzin.
W garnku roztrzepać wodę z majonezem za pomocą mątewki, dodać cebulę, czosnek, listki laurowe, ziele, tymianek, majeranek, cukier, sól. Zagotować. Do wrzątku włożyć schab razem z marynatą. Gotować 10 minut, (woda ma cały czas lekko pyrkać) i odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. U mnie schab stygł 7,5 godziny. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zestawić z ognia i pozostawić mięso w płynie do całkowitego wystudzenia, w temperaturze pokojowej. Schab po wyjęciu osuszyć ręcznikiem papierowym.
Uwagi:
Takie mięsko można podać jako wędlinę lub na ciepło np. z sosem chrzanowym ale można też pokroić w plastry i razem z warzywami zalać bulionem z żelatyną.
Komentarze