Gęś marynowana a la Cytryn

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis wraz ze zdjęciem dzięki uprzejmości Knajpy U Fryzjera http://kuchnia.bobyy.pl/artykul/u-fryzjera-w-kazimierzu

  • Średni

Składniki:

  • - gęś (tuszka ok. 2,5-3 kg): 1 sztuka
    - cebula (pokrojona w kostkę): 4 sztuki
    - ziemniaki: 1.5 kilograma
    - jajka: 6 sztuk
    - czosnek (pokrojony w kostkę): 2 sztuki
    - suszone grzyby: 200 gramów
    - żołądki drobiowe: 250 gramów
    - majeranek, sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    MARYNATA:
    - białe wino (wytrawne): 250 mililitrów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - ziele angielskie, liść laurowy do smaku: 1 szczypta
    - cytryna (sok): 0.5 sztuki
    - goździki: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęś marynowana a la cytryn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gęś wyluzować (pozbawić kości) uważając przy tym by nie uszkodzić skóry. Składniki marynaty gotować 30-40 minut, ostudzić. Gęś zalać i odstawić w chłodne miejsce na 6-8 godzin. Wyjąć – niech trochę obcieknie z marynaty, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny.
  • 2. Wycięty z gęsi tłuszczyk stopić, podsmażyć na nim żołądki pokrojone w kostkę, dodać ziemniaki przepuszczone przez maszynkę i odsączone z wody. Grzybki namoczyć, potem drobno pokroić, połączyć z wcześniej usmażoną cebulką i czosnkiem, dodać do pozostałych składników farszu.
  • 3. Ubić pianę z białek, dodać żółtka, wymieszać z farszem, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Skórę częściowo zaszyć nicią.
  • 4. Nafaszerować gęś (niezbyt ściśle, aby nie pękła), zaszyć do końca i piec 3-3,5 godziny podlewając od czasu do czasu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować