Galaretka mięsna - jajka

5 (200 ocen)

Ciekawy sposób na zwykłą mięsną galaretkę. Wszystkim bardzo podobały się takie jajeczka.

Składniki:

  • 10 wydmuszek jaj (odcięte od szerszej strony)
    ok 15 dag szynki
    1/2 puszki groszku
    2 ugotowane marchewki
    natka pietruszki
    1/2 l bulionu
    2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki Szynki

Galaretka mięsna - jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka sparzyć. Przygotować wydmuszki z jaj odcinając szerszą część skorupki. Umyć i odstawić do wyschnięcia. Przed napełnieniem jeszcze raz sparzyć wrzątkiem.
  • 2. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę. Ostudzić.
  • 3. Wydmuszki poukładać w pudełku do jajek i napełniać szynką, groszkiem, marchewką i natką do 2/3 wysokości. Zalać zimnym bulionem i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do stężenia. Przed podaniem obrać jak zwykłe jajka ze skorupki i układać na półmisku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Marchewka Szynka Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować