Galaretka jajka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta włożyć do gotującego się bulionu, gotować przez około 30 minut.
2.Wyjąć mięso, ostudzić, pokroić w kostkę.
3.Bulion przecedzić, aby był klarowny, dodać żelatynę do gorącego buliony, energicznie mieszać do rozpuszczenia się żelatyny, odstawić do ostudzenia.
4.Dwa jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę.
5.Pozostałe jajka umyć, w każdej skorupce zrobić otwór, wylać zawartość jajka do osobnej miski.
Skorupki dobrze sparzyć wrzącą wodą, ze środka skorupek wyjąć łyżeczką błonkę, która się ścieła.
6.Do przygotowanych skorupek nakładać po trochu pokrojonych składników, kukurydzę i groszek, na końcu zalać bulionem, odstawić skorupki włożone do wytłaczanki po jajkach do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Następnie obrać delikatnie jajka ze skorupek, ułożyć galaretki na talerzyku.
Komentarze