Galaretka jajka z kurczaka

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna przystawka na stół Wielkanocny

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka - 11 szt
    kukurydza konserwowa
    papryka czerwona
    filety z kurczaka - 130 g
    żelatyna - 3 łyżki
    bulion - 1,5 szkl
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Przystawki

Galaretka jajka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta włożyć do gotującego się bulionu, gotować przez około 30 minut.
  • 2. Wyjąć mięso, ostudzić, pokroić w kostkę.
  • 3. Bulion przecedzić, aby był klarowny, dodać żelatynę do gorącego buliony, energicznie mieszać do rozpuszczenia się żelatyny, odstawić do ostudzenia.
  • 4. Dwa jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę.
  • 5. Pozostałe jajka umyć, w każdej skorupce zrobić otwór, wylać zawartość jajka do osobnej miski.
    Skorupki dobrze sparzyć wrzącą wodą, ze środka skorupek wyjąć łyżeczką błonkę, która się ścieła.
  • 6. Do przygotowanych skorupek nakładać po trochu pokrojonych składników, kukurydzę i groszek, na końcu zalać bulionem, odstawić skorupki włożone do wytłaczanki po jajkach do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
    Następnie obrać delikatnie jajka ze skorupek, ułożyć galaretki na talerzyku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować