Galaretka mięsna z rosołu

4.93 (199 ocen)

Mięso z rosołu przeważnie pożytkuję do zrobienia pierogów lub krokietów, tym razem jednak zrobiłam galaretkę.

Składniki:

  • mięso z rosołu ( u mnie : 3 udka z kurczaka + ok.600 g wołowiny z kością )
    1 litr rosołu + żelatyna na tą ilość
    3 jajka ugotowane na twardo
    1 ugotowana marchewka
    2 łyżki kukurydzy konserwowej
    2 łyżki groszku konserwowego
    kilka mini korniszonków ( nie są konieczne )
    listki natki pietruszki
    1 łyżka soku z cytryny
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.93 (199 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki

Galaretka mięsna z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1otx1vm 1. Ugotowane, mięciutkie mięso lekko ostudzić, oddzielić od kości, błon i tłuszczu.
    W litrze gorącego rosołu ( jeżeli chcemy mieć w mięsie więcej galaretki należy wziąć więcej rosołu ok. 1,5 litra ) rozprowadzić żelatynę, wlać sok z cytryny, zaostrzyć lekko smak dodając soli i pieprzu i przestudzić w zimnej wodzie.
    Na dno miseczek ( u mnie wygodne jednorazowe pojemniczki ) wylać po 2 - 3 łyżki płynnej galaretki i wstawić je do lodówki.

    Po 15 minutach wyjąć i ułożyć w każdej po trochu : jajko, marchewkę, listek natki, ogóreczek, groszek, kukurydzę.
  • image-29fjuej 2. Teraz ułożyć rozdrobnione mięso, zalać galaretką i wstawić do stężenia.
  • image-0al6oan 3. Taką galaretkę można już na talerzu jeszcze skropić cytryną, dodać chrzanu lub sosu chrzanowego.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować