Mięso z rosołu przeważnie pożytkuję do zrobienia pierogów lub krokietów, tym razem jednak zrobiłam galaretkę.
Składniki:
mięso z rosołu ( u mnie : 3 udka z kurczaka + ok.600 g wołowiny z kością )
1 litr rosołu + żelatyna na tą ilość
3 jajka ugotowane na twardo
1 ugotowana marchewka
2 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki groszku konserwowego
kilka mini korniszonków ( nie są konieczne )
listki natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Galaretka mięsna z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane, mięciutkie mięso lekko ostudzić, oddzielić od kości, błon i tłuszczu.
W litrze gorącego rosołu ( jeżeli chcemy mieć w mięsie więcej galaretki należy wziąć więcej rosołu ok. 1,5 litra ) rozprowadzić żelatynę, wlać sok z cytryny, zaostrzyć lekko smak dodając soli i pieprzu i przestudzić w zimnej wodzie.
Na dno miseczek ( u mnie wygodne jednorazowe pojemniczki ) wylać po 2 - 3 łyżki płynnej galaretki i wstawić je do lodówki.
Po 15 minutach wyjąć i ułożyć w każdej po trochu : jajko, marchewkę, listek natki, ogóreczek, groszek, kukurydzę.
2.Teraz ułożyć rozdrobnione mięso, zalać galaretką i wstawić do stężenia.
3.Taką galaretkę można już na talerzu jeszcze skropić cytryną, dodać chrzanu lub sosu chrzanowego.
Komentarze