Galaretka mięsna z kurczakiem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To doskonała przystawka na różne okazje i uroczystości, ale warto ją też przygotować na co dzień. Galaretka ładnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu, jest pyszną alternatywą dla zimnych nóżek, a przy tym urozmaici pozwoli na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ugotowane udka z kurczaka (mogą być z rosołu)
    2-3 ugotowane marchewki (mogą być z rosołu)
    1 ugotowana pietruszka (mogą być z rosołu)
    1 litr bulionu
    6 łyżeczek żelatyny
    Pół puszki zielonego groszku
    Pół puszki kukurydzy
    Sól, pieprz
    1 łyżeczka octu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przekąski

Galaretka mięsna z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlewamy 200ml ciepłego bulionu i rozpuszczamy w nim żelatynę.
    Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy. Mięso obieramy ze skóry, chrząstek i kości, kroimy w niewielką kostkę.
    Do ciepłego bulionu wlewamy ocet i doprawiamy do smaku (powinien być mocno doprawiony, żeby galaretka nie wyszła mdła). Po czym do pozostałego rosołu dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy.
    Podłużną formę wykładamy folią spożywczą i układamy plasterki marchewki i pietruszki, zalewamy bulionem, tak by przykrył warzywa i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie do formy wkładamy kukurydzę i również zalewamy bulionem, na chwilę odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy galaretka stężeje, wykładamy warstwę marchewki i pietruszki, zalewamy bulionem, chłodzimy. Następnie tworzymy warstwę z groszku, na koniec warstwę mięsa.
    Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować