Galareta drobiowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Kurczaka ,dzielimy na części,myjemy(filety odkładamy na bok i zużywamy do innego dania) zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu.zbieramy szumowinę .Do wywaru dodajemy włoszczyznę,ziele i liście laurowe .Przyprawiamy solą pieprzem,wegetą.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż mięso i warzywa zmiękną .Marchewkę oraz mięso wyjmujemy i kroimy w kostkę .Jajka gotujemy na twardo Do gorącego i przecedzonego bulionu dodajemy żelatynę( na 1 l wody około 6 łyżeczek żelatyny) W salaterkach lub w innym naczyniu układamy kolejno natkę pietruszki, plastry jajka,marchewkę , mięso,groszek i kukurydzę.Zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i pozostawiamy do stężenia. Galaretę podajemy skropioną octem lub cytryną..
Komentarze