Przepis znaleziony na blogu z moimi modyfikacjami ;-) funnel cakes to znane ciastka w Ameryce Północnej są bardzo podobne do naszego Polskiego chruścika lanego
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
7g suchych drożdży
szczypta soli
2.Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i jajka. Wlać drożdże, zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut.
3.Ciasto o konsystencji gęstej smietany, przelać do 0,5 l butelki z zakrętką z dziurką o średnicy ok. 5 mm
4.Na patelni rozgrzać olej. Na gorący olej wylewać porcje ciasta tworząc spiralne okręgi. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem
Komentarze