Tureckie chaczapuri

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Ciasto w smaku podobne do smaku zwykłej bułki pszennej. Smakują dobrze i na ciepło i na zimno

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ZACZYN:
    - 30 g drożdży
    - 1 łyżka mąki
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1/2 szkl ciepłej wody

    CIASTO:
    -600 G mąki
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 szkl ciepłej wody

    NADZIENIE:
    - 150 g sera fety
    - kulka mozzarelli
    - 160 g sera żółtego

    DODATKOWO:
    -4 jajka
    - szczypior do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Tureckie chaczapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZACZYN - wszystkie składniki wymieszać razem w misce. Odstawić na 10 minut aby podrosło
  • 2. CIASTO - Składniki wsypać do dużej miski. Wymieszać z zaczynem. Wyrobić elastyczne ciasto, nieklejące się do ręki i do miski. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. NADZIENIE - fetę pokroić w kostkę. Mozzarellę i ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować. Brzegi po zawijać, tworząc kształt łodeczki. Nałożyć nadzienie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 15-20 minut. Po tym czasie wybić na każde haczapuri po jednym jajku i zapiekać aż białko sie zetnie, a środek będzie nadal płynny.
    Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem

Porady

- nie solimy, gdyż feta sama w sobie jest słona. Jeżeli lubimy trochę ostrzejsze dania to można użyć trochę pieprzu do nadzienia - do takich bułek pasuje każde nadzienie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować