Francuskie rożki ze szpinakiem i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świetne francuskie rożki z farszem szpinakowo - jajecznym to idealna piątkowa przekąska, najlepiej smakująca w towarzystwie kubka gorącego barszczu.

  • 30 min

Składniki:

  • rożki:

    1 op. ciasta francuskiego w temp. pokojowej
    300g świeżego szpinaku
    4 jajka
    100g sera camembert
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    sól, pieprz

    1 jajko

    posypka:

    pomidory w płatkach, bazylia, czosnek, oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Przystawki

Francuskie rożki ze szpinakiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi, wrzucamy szpinak i pod przykryciem dusimy go do miękkości, a następnie doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Ser typu camembert kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Gdy się roztopi, wbijamy jajka i energicznie mieszamy do momentu powstania jednolitej, ściętej masy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Całkowicie studzimy.

    2. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 równych części. Na środek każdego kwadratu nakładamy 2 łyżki farszu i zlepiamy brzegi w tzw. rożek. Łączenia dodatkowo dociskamy widelcem.
    3. Każde ciastko nacinamy w 3 miejscach ostrym nożem, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy przyprawami. Pieczemy w 200*C ok 15 minut. Rożki najlepiej smakują z kubkiem gorącego barszczu.


    SMACZNEGO :-)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/03/francuskie-rozki-ze-szpinakiem-i-jajkiem.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować