Francuskie pierożki ze szpinakiem i pieczarkami

4.49 (172 ocen)

  • 40 min

Idealne na przyjęcie z rodziną lub przyjaciółmi.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego gotowego
    Farsz: 0,5 kg. pieczarek
    2 cebule
    20 dag. szpinaku świeżego lub mrożonego
    100 ml. śmietany 30 %
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    olej
    jajko
    Sos:
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    3 łyżki majonezu
    koper posiekany
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Francuskie pierożki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, kroimy i przesmażamy na oleju z cebulą posiekaną. Gdy pieczarki i cebula będą przesmażone dodajemy szpinak drobno pokrojony i smażymy około 5 minut.
    Po tym czasie dodajemy śmietanę, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę- smażymy wszystko razem jeszcze 10 minut.
    Ciasto francuskie rozwijamy i lekko rozwałkowujemy.
    Wycinamy kwadraty i na każdy nakładamy trochę farszu, po czym zlepiamy brzegi.
    Układamy na blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 20 minut.
    Podajemy z sosem czosnkowym- składniki sosu mieszamy ze sobą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować