Francuskie sakiewki ze szpinakiem i fetą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni podsmażamy na oleju i maśle cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę
2.Dodajemy szpinak, mieszamy od czasu do czasu, aż się cały rozmrozi i chwile dusimy razem
3.Pod koniec dodajemy ser feta pokrojony w kostkę, mieszamy, az sie cały rozpuści
4.Kilka kosteczek można zostawić do dekoracji. Całość doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Odstawiamy farsz do wystudzenia.
5.Ciasto francuskie kroimy na równe kwadraty, na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia, dodajemy kosteczkę fety i składamy sklejając ze sobą przeciwległe rogi.
6.Sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i zapiekamy w piekarniku do złotego koloru około 15-20 minut w temperaturze 185°C.
Porady
szybko znikają, więc kto pierwszy ten lepszy :)
sakiewki można podać z ulubionym sosem - ziołowym, czosnkowym, pomidorowym.
Smacznego! :)
Komentarze