FRANCUSKA TARTA Z BROKUŁAMI

4.5 (172 ocen)

  • 40 min

Goście u bram, a my nie mamy się czym popisać? Taka tarta zawsze się uda! Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, ulubione warzywa (może także mięsko) i jajka, a jeśli wszystko posypiemy startym parmezanem – to już rozpusta na całego ;-) Zapraszam na tartę z brokułami na cieście francuskim!

  • 40 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    warzywa: pół cebuli, pół marchewki, pół pietruszki, ok. 10 różyczek brokuł
    pół łyżki ziół prowansalskich
    szczypta soli ziołowej i pieprzu ziołowego
    2 jajka
    6 łyżek śmietany 12%
    1 łyżka tartego parmezanu
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Francuska tarta z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto układamy (razem z papierem) na blaszce i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Marchew, pietruszkę, cebulę ścieramy na tarce – na grubych oczkach. Brokuły gotujemy kilka minut, lub – jeśli używamy mrożonych – wrzucamy na patelnię z oliwą. Wszystkie warzywa dusimy na patelni z dodatkiem przypraw (wystarczy 10-15 minut). Przestudzone układamy na cieście. W miseczce miksujemy jajka i dolewamy do nich śmietanę, przyprawiamy szczypta soli ziołowej i pieprzu ziołowego (dodajemy je zarówno do warzyw, jak i do masy jajecznej). Zalewamy masą warzywa. Całość zapiekamy 25 min. w temp. 180 st. C. Po upieczeniu – posypujemy tartym parmezanem. Podajemy z mięsem, surówką lub samodzielnie :-), a najlepiej – z białym winem półwytrawnym!

Porady

1. Jeśli po wyłożeniu blachy ciastem – zostaje nam ciasto (u mnie tak się stało), możemy dociąć paski i ułożyć je na wierzchu (jak na zdjęciu). 2. Jeśli robimy w większej blaszce i nie zostanie ciasta na wierzch – można całość posypać żółtym serem (gouda, mozzarella) – ja uznałam to za zbędną tłustość ;-), ale posypałam tartym parmezanem. 3. Jeśli chcemy wersję z mięsem – wystarczy do warzyw dodać pokrojoną w kostkę szynkę, albo najpierw podsmażyć na oliwie kawałki kurczaka, potem dodać warzywa – dalej postępować wg przepisu. 4. Warto tartę podpiec jeszcze ok. 5 min. tylko od spodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować