Francuska tarta marchewkowa

  • wyświetlono: 1325 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciekawy pomysł na marchewkę. W połączeniu z francuskim ciastem tworzy pyszny duet. Polecam!

akrobatka22
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Na potrzeby konkursu:

Składniki podstawowe z zestawu:
1 arkusz ciasta francuskiego (300 g)
1 i 1/4 marchewki
180 g gęstej kwaśnej śmietany 18%

Składnik podstawowy dodatkowy:
1 jajko

Składniki robocze:
woda do ugotowania marchewki
60 g cukru + 2 łyżki
1 łyżka budyniu waniliowego
1/2 łyżki kaszy manny
odrobina masła do formy

Dekoracja:
ścinki ciasta francuskiego
1/4 marchewki

...........................

Spód:
1 arkusz ciasta francuskiego (300 g)

Nadzienie marchewkowe:
1 marchewka (ok. 180 g) + woda do ugotowania
180 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 duże jajko
60 g cukru
1 łyżka budyniu waniliowego
1/2 łyżki kaszy manny

Karmelizowane marchewki:
1/4 marchewki
5 łyżek wody
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
odrobina masła do wysmarowania formy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Francuska tarta marchewkowa

  • 1. Spód: Ciasto francuskie odwinąć z papieru, wyłożyć nim formę na tartę o średnicy ok. 25 cm, którą wcześniej wysmarować odrobiną masła (zarówno dno jak i boki). Wystające ciasto ściąć nożem i odłożyć na bok- ścinki posłużą do dekoracji. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, a na niego wysypać specjalne ceramiczne kulki, które obciążą ciasto i zapobiegną zbytniemu wybrzuszeniu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut. Następnie ostrożnie wyjąć formę z ciastem z piekarnika, zdjąć papier z kulkami i zapiekać jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć spód i pozostawić do przestudzenia.
  • 2. Karmelizowane marchewki: Ok. 1/4 marchewki umyć, obrać i przy pomocy mandoliny pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć je na patelnię, zalać wodą i zasypać cukrem. Podgrzewać, aż woda zacznie parować, cukier zacznie się karmelizować, a marchewki zmiękną. Karmelizowane plasterki marchewki przełożyć na talerzyk.
  • 3. Nadzienie marchewkowe: Marchewkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować we wrzątku do miękkości, po czym odcedzić i zblendować na puree. Gdy marchewkowe puree wystygnie, dodać do niego gęstą kwaśną śmietanę, jajko, cukier, proszek budyniowy oraz kaszę mannę. Całość wymieszać trzepaczką do połączenia.

    Nadzienie marchewkowe wyłożyć na podpieczony spód. Z resztek ciasta francuskiego zrobić spirale (ciasto rozwałkować, pociąć w paski i zwinąć w spirale), umieścić je promieniście na nadzieniu (patrz zdjęcia). Pomiędzy spirale położyć karmelizowane marchewki.
  • 4. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 20 minut do zezłocenia (po dotknięciu nadzienia powinno być ono ścięte). Wyjąć i wystudzić. Kroić ostrym nożem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartamarchewkasłodkiekreatywne_gotowanie15
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta ziemniaczana na cieście francuskim

Dodane przez: lidien

Tarta ziemniaczana na cieście francuskim

Tarta ziemniaczana na cieście francuskim

Tarta na cieście francuskim

Dodane przez: ciasto

Tarta na cieście francuskim

Super szybka i smaczna. Doskonałe...

Tarta cukiniowa na francuskim cieście

Dodane przez: Jaga85

Tarta cukiniowa na cieście francuskim

Cukinia jest pyszna i dostępna...

Gotowa tarta

Dodane przez: jacekwkuchni

Tarta na cieście francuskim z cukinią, pomidorami...

Prosta w przygotowaniu wegetariańska...

tarta francuska z porem i tuńczykiem

Dodane przez: aczp1

Ekspresowa tarta francuska z tuńczykiem

Chrupiące ciasto francuskie na...

Tarta na cieście francuskim

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tarta na cieście francuskim

Zapraszam na smaczną tartę. Zrobiłam...