Marchewkowa tarta

4.5 (169 ocen)

Tarta jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa:) Marchwiowe wypełnienie zachwyca smakiem i kolorem. Co najważniejsze dzieciom nawet przez myśl nie przeszło, że zjadają marchewkę:)Dla nich była to pyszna galaretka o pomarańczowym aromacie za która przepadają!!!

Składniki:

  • Tarta o średnicy 26 cm:
    Ciasto:
    - 220 g mąki,
    - 1 żółtko,
    - 1 jajko,
    - 3 łyżki cukru pudru,
    - 12 dag masła,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - Ewentualnie 1 łyżka mleka,
    Marchewkowa masa:
    • 0,5 kg marchwi,
    • 0,5 litry soku jabłkowego (u mnie domowej roboty),
    • Sok wyciśnięty z jednej cytryny,
    • 2 galaretki pomarańczowe,
    • Cukier do smaku,

    Dodatkowo:
    • Około 0,5 szklanki płatków migdałowych

Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Marchewkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy sypkie składniki. W dalszej kolejności dokładamy masło, jajko i żółtko. Zagniatamy ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy mleko. Gotowe wykładamy na przygotowaną formę. Formujemy wyższe brzegi.
    Ciasto nakłuwamy widelcem. Całość pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia.
    Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i studzimy.
  • pokrojona marchew 2. NADZIENIE:
    Marchew obieramy. Obraną kroimy w grube plasterki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  • Miksowanie i dodanie soku 3. Ugotowaną odcedzamy. Do marchwi dodajemy sok jabłkowy i całość dokładnie miksujemy. Z cytryny wyciskamy sok i także dodajemy do marchwi. Gotowy mus ponownie stawiamy na ogniu. Podgrzewamy i dodajemy do niego galaretkę. Całość mieszamy, by galaretka się rozpuściła. Na koniec słodzimy do smaku (około 2 łyżki cukru).
  • wyłożenie nadzienia na tartę 4. Masę marchewkową odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą wylewamy na upieczone ciasto kruche.
  • rumienienie płatków migdałowych 5. Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni.
  • posypanie płatkami  tarty 6. Gotowymi posypujemy tarte zanim masa zastygnie by migdały się przykleiły. Tarte wstawiamy do lodówki by marchwiowy mus stężał. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować