Focaccia z suszonymi pomidorami i oliwkami

0 (0 ocen)

  • Średni

We Włoszech focaccię właściwie w każdym regionie przygotowuje się inaczej. Ta jest miękka, z dodatkami na wierzchu. Lubię ją zjeść z prostą sałatką z pomidorów.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna (typ 650): 350 gramów
    - drożdże instant (jedna saszetka): 7 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - oliwa: 1 łyżka
    - ciepła woda (temp. ok. 25 stopni): 210 mililitrów

    - oliwa (do posmarowania chleba): 1 łyżka
    - suszone pomidory z oliwy: 8 sztuk
    - czarne oliwki: 12 sztuk
    - cebula: 0.5 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - świeża bazylia (pokrojona): 1 łyżka
    - świeży tymianek: 1 łyżeczka
    - sól morska, grubo mielony pieprz: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Focaccia z suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • focaccia z suszonymi pomidorami i oliwkami 1. Podane składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w mikserze za pomocą haka do ciasta drożdżowego (8-10minut). Gotowe ciasto nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • 2. W czasie, gdy ciasto rośnie, suszone pomidory pokroić w paseczki, oliwki i czosnek w plasterki, cebulę w piórka, bazylię posiekać, listki tymianku zdjąć z gałązek.
  • focaccia z suszonymi pomidorami i oliwkami 3. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • focaccia z suszonymi pomidorami i oliwkami 4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i wyrobić przez 3-4 minuty.
  • focaccia z suszonymi pomidorami i oliwkami 5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2cm, nadając mu owalny kształt o wymiarach mniej więcej 30x23cm.
  • 6. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia.
  • focaccia z suszonymi pomidorami i oliwkami 7. Podrośnięte ciasto za pomocą silikonowego pędzelka posmarować oliwą.Pozostawiając wolne brzegi, na wierzchu ułożyć pomidory, oliwki, cebulę, czosnek, cebulę, tymianek i bazylię. Całość oprószyć solą i pieprzem. Cały "farsz" lekko docisnąć. ( ja czasami całość dodatkowo posypuję niewielką ilością tartej mozzarelli)
  • 8. Piec ok. 30 minut w temp. ok. 200st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować