Focaccia z suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiewamy mąkę, dodajemy sól i dobrze mieszamy,
odmierzamy oliwę (150ml) oraz wodę i rozpuszczamy w nich drożdże po czym przelewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto około 10 minut (pod koniec dodajemy oliwki, zioła prowansalskie i suszone pomidory, ja osobiście je nieco rozdrobniłem) aż ciasto będzie zwarte i dobrze napowietrzone. Przykrywamy sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce z daleka od przeciągów na jakies 40 minut.
2.Wyrośniete ciasto przekaładamy do finalnej formy, dokładnie ją wypełniając, zalewamy lekko oliwą tak żeby nie było suche i dziurkujemy palcami aż do samego dna placka, posypujemy solą morską i odstawiamy do wyrosnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce.
3.Pieczemy w temperaturze 200 st.C, czas zależy od piekarnika ale około 30 minut, musi być lekko zrumienione z zewnątrz! Po wyjęciu z pieca należy ją kolejny raz polać oliwą i to dość obficie. smacznego ;)
Komentarze