Focaccia z suszonymi pomidorami i oliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Wyśmienity rodzaj pieczywa włoskiego.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 0.7 kilograma
    - sól: 25 gramów
    - drożdże: 35 gramów
    - oliwa do ciasta: 150 mililitrów
    - oliwa do polewania ciasta: 150 mililitrów
    - woda (temp. 37st.C): 400 mililitrów
    - sól morska: 15 gramów
    - suszone pomidory: 5 sztuk
    - czarne oliwki bez pestek: 10 sztuk
    - zielone oliwki bez pestek: 10 sztuk
    - zioła prowansalskie: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Focaccia Przystawki

Focaccia z suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól i dobrze mieszamy,
    odmierzamy oliwę (150ml) oraz wodę i rozpuszczamy w nich drożdże po czym przelewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto około 10 minut (pod koniec dodajemy oliwki, zioła prowansalskie i suszone pomidory, ja osobiście je nieco rozdrobniłem) aż ciasto będzie zwarte i dobrze napowietrzone. Przykrywamy sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce z daleka od przeciągów na jakies 40 minut.
  • 2. Wyrośniete ciasto przekaładamy do finalnej formy, dokładnie ją wypełniając, zalewamy lekko oliwą tak żeby nie było suche i dziurkujemy palcami aż do samego dna placka, posypujemy solą morską i odstawiamy do wyrosnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 200 st.C, czas zależy od piekarnika ale około 30 minut, musi być lekko zrumienione z zewnątrz! Po wyjęciu z pieca należy ją kolejny raz polać oliwą i to dość obficie. smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować