Chlebek focaccia z oliwkami i pomidorami

0 (0 ocen)

Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa. Jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów we Włoszech. Podawana jest przed posiłkiem oraz do innych potraw jako dodatek. Jest to idealny przepis dla początkujących, bowiem chlebek jest szybki i prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    20dag kaszy manny
    1 łyżka soli (do ciasta)
    35g drożdży
    50 ml oliwy/oleju
    200-250 ml ciepłej wody
    Szczypta cukru
    75g oliwek
    150g suszonych pomidorów
    Pieprz
    Świeży rozmaryn
    Sól gruboziarnista
    Oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Focaccia

Chlebek focaccia z oliwkami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie ze szczyptą cukru. Do wody wlać oliwę. Mąkę, kaszę i sól połączyć. Do sypkich składników dodać wodę i w misce wymieszać. Potem na stolnicę zagnieść delikatnie ciasto, podsypując mąką. Zrobić kulę włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godziny.
  • 2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przygotować blaszkę (moja miała wymiary 20x30) - wysmarować oliwą i posolić dno. Uformować ciasto w brytfance. W górę ciasta wcisnąć lekko oliwki i pomidory, posypać solą, pieprzem, rozmarynem, lekko skropić oliwą.
    Piec około 35min w 200stopniach.

Porady

Focaccię można przygotować na dwa sposoby. Jeśli chcemy by chlebek był bardziej wyrośnięty i puszysty (tak jak u mnie), do jego upieczenia wykorzystujemy mniejszą blaszkę. Jeśli chcemy by chlebek był cieńszy i chrypiący, ciasto wykładamy na większą formę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować