Makaron z krewetkami i fasolką

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo szybkie danie, które sprawdzi się na romantyczny, wykwintny obiad. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych ani godzin spędzonych w kuchni. Zaskakuje złożonością smaku delikatnych krewetek, aromatycznych pomidorów, słodkawej fasolki i ostrego pieprzu cayenne.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g makaronu spaghetti
    oliwa do smażenia
    2 średnie cebule
    3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
    puszka pomidorów pelatti (400g)
    sól, czarny pieprz, pieprz cayenne, zioła prowansalskie
    50 ml białego wina wytrawnego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    450 g krewetek tygrysich
    300g fasolki szparagowej zielonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaron z krewetkami i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Skrapiamy oliwą z oliwek. Krewetki obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki, usuwamy jelito.
    Fasolkę szparagową gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru na półtwardo. Przelewamy lodowata wodą. Odstawiamy.
    Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Szklimy posiekaną w kostkę lub półplasterki cebulę. Opcjonalnie dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Całość delikatnie solimy. Dodajemy pomidory pelatti, doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem , pieprzem cayenne i ziołami prowansalskimi. Podlewamy białym winem oraz dokładamy posiekaną natkę pietruszki, redukujemy. Do pomidorów dokładamy przygotowane wcześniej krewetki. Gotujemy w pomidorowym sosie 2-3 minuty aż białko się zetnie. Dokładamy ugotowaną fasolkę i makaron. Przesmażamy razem 1-2 minuty. Serwujemy gorące z dodatkiem świeżej zieleniny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować