Focaccia, to włoski chleb. Podawany jest na ciepło przed głównymi posiłkami. Ten, z dodatkiem świeżych ziół i czosnku, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, ale sprężysty środek.
1.Mąkę przesiać, wkruszyć drożdże, dodać pozostałe składniki ciasta. Wymieszać i wyrabiać ok. 10 minut. W razie, gdyby ciasto kleiło się do ręki, podsypać mąką. Ciasto powinno być twarde, ale elastyczne.
2.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czas wyrastania, to maksymalnie 1 godzina.
3.Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i wyrobić przez ok. 3-4 minuty.
4.Rozwałkować na grubość ok. 2cm, nadając mu owalny kształt o wymiarach 20x30cm. Ciasto, za pomocą silikonowego pędzelka, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką, ułożyć ciasto i pozostawić na ok. 15-20minut do wyrośnięcia.
5.Piekarnik nagrzać do 200st., spryskać wodą. Chleb piec ok. 50minut. W czasie pieczenia piekarnik spryskiwać kilka razy wodą.
6.Zaraz po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić na kratce. Podawać na ciepło.
Komentarze