Focaccia

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Focaccia, to włoski chleb. Podawany jest na ciepło przed głównymi posiłkami. Ten, z dodatkiem świeżych ziół i czosnku, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, ale sprężysty środek.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - CIASTO:: 1 sztuka
    - mąka pszenna (typ 650): 0.5 kilograma
    - drożdże swieże: 20 gramów
    - sól: 1 łyżka
    - świeże zioła posiekane (50%-natka pietruszki, 50%-bazylia, rozmaryn lub tymianek): 0.75 szklanki
    - czosnek (zmiażdżony): 3 ząbki
    - oliwa: 80 mililitrów
    - woda ciepła: 200 mililitrów

    - oliwa (do posmarowania chleba): 1 łyżka
    - sól morska, pieprz grubo mielony (do posypania chleba): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Focaccia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • focaccia z czosnkiem i ziołami 1. Mąkę przesiać, wkruszyć drożdże, dodać pozostałe składniki ciasta. Wymieszać i wyrabiać ok. 10 minut. W razie, gdyby ciasto kleiło się do ręki, podsypać mąką. Ciasto powinno być twarde, ale elastyczne.
  • focaccia z czosnkiem i ziołami 2. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czas wyrastania, to maksymalnie 1 godzina.
  • focaccia z czosnkiem i ziołami 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i wyrobić przez ok. 3-4 minuty.
  • focaccia z czosnkiem i ziołami 4. Rozwałkować na grubość ok. 2cm, nadając mu owalny kształt o wymiarach 20x30cm. Ciasto, za pomocą silikonowego pędzelka, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką, ułożyć ciasto i pozostawić na ok. 15-20minut do wyrośnięcia.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 200st., spryskać wodą. Chleb piec ok. 50minut. W czasie pieczenia piekarnik spryskiwać kilka razy wodą.
  • Focaccia z czosnkiem i ziołami 6. Zaraz po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić na kratce. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować