Focaccia z pieczarkami

  • wyświetlono: 723 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny włoski chlebek z ciasta na pizzę

natalia2004
  • 120min

Składniki

na blaszkę o wymiarach 36x25cm (lub mniejszą):

470-500 g ciasta na pizzę (po wyrośnięciu),
cebula,
2 ząbki czosnku,
250 g pieczarek lub innych grzybów,,
sól, pieprz, suszona bazylia,tymianek, rozmaryn
parmezan lub/i starta mozzarella
łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania przepisu:

Focaccia z pieczarkami

  • 1. Pieczarki pokroić w plastry, smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, odsączyć i odłożyć do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć placami na natłuszczonej blaszce (palcami można zrobić charakterystyczne dołeczki), posypać ziołami i przyprawami. Posmarować odrobiną oliwy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie w ciasto powciskać pokrojoną w ósemki cebulę, pieczarki i cienkie plasterki czosnku. Posypać całość niewielką ilością startego sera, piec w 200 stopniach ok. 25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatachlebkuchnia włoskapieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Focaccia z ziołami

Focaccia jest podobno najprostszym...

Focaccia z czosnkiem i ziołami

Dodane przez: Doraa

Focaccia

Focaccia, to włoski chleb. Podawany...

Focaccia z suszonymi pomidorami

Dodane przez: Laura_Cafe Babilon

Focaccia z suszonymi pomidorrami

Włoski, płaski chlebek. Świetnie...

Focaccia

Dodane przez: Skotka

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Z wierzchu chrupiąca w środku miękka....

Focaccia z serem i cebulą

Dodane przez: Skotka

Focaccia z serem i cebulą

Cudowny zapach w czasie pieczenia...

Przekąska.

Dodane przez: BABECZKA 35

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Bardzo smaczna przekąska,która...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE