Focaccia z pieczarkami

  • wyświetlono: 791 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny włoski chlebek z ciasta na pizzę

natalia2004
  • 120min

Składniki

na blaszkę o wymiarach 36x25cm (lub mniejszą):

470-500 g ciasta na pizzę (po wyrośnięciu),
cebula,
2 ząbki czosnku,
250 g pieczarek lub innych grzybów,,
sól, pieprz, suszona bazylia,tymianek, rozmaryn
parmezan lub/i starta mozzarella
łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania przepisu:

Focaccia z pieczarkami

  • 1. Pieczarki pokroić w plastry, smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, odsączyć i odłożyć do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć placami na natłuszczonej blaszce (palcami można zrobić charakterystyczne dołeczki), posypać ziołami i przyprawami. Posmarować odrobiną oliwy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie w ciasto powciskać pokrojoną w ósemki cebulę, pieczarki i cienkie plasterki czosnku. Posypać całość niewielką ilością startego sera, piec w 200 stopniach ok. 25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatachlebkuchnia włoskapieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

image-1pgu1f1

Dodane przez: Nemi-Habibi

Focaccia z dynią

Z podanych składników wyszło mi...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Focaccia z ziołami

Focaccia jest podobno najprostszym...

Focaccia z czosnkiem i ziołami

Dodane przez: Doraa

Focaccia

Focaccia, to włoski chleb. Podawany...

Focaccia z nadzieniem

Dodane przez: anik9

Focaccia z nadzieniem

Pyszna do grilla lub jako pieczywo.

image-0q2v510

Dodane przez: natalia2004

Focaccia z oliwkami

Idealna do zupy lub na przekąskę.

Focaccia

Dodane przez: Skotka

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Z wierzchu chrupiąca w środku miękka....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE