Propozycja na wesoło, ale bardzo smacznie. Moim zdaniem stworzyłam dzisiaj małą reprodukcję obrazu Vincenta van Gogha. Idealna na śniadanie, kolację i przekąskę. Najlepsze pomidory to bawole serca lub malinowe, no i koktajlowe.
40 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
ciasto: mąka orkiszowa 50 g
mąka pszenna jasna 200 g
oliwa lub olej ok. 75 ml
letnia woda 250 ml
sól 1/2 łyżeczki
drożdże instant 1 łyżeczka
dodatki: mniejsze pomidory i koktajlowe, ogórek, zielone i czarne oliwki
kapary
siemię lniane, ew. niebieski ekologiczny barwnik
Włoska focaccia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory pokroić w ok. 0,5 plasterki, ogórki w cieńsze plasterki.
Pomidorki koktajlowe i oliwki przekroić na pół.
Wszystkie warzywa rozłożyć na ręcznikach papierowych do obeschnięcia.
Siemię lniane lekko zmielić.
Ciasto.
Do ciasta użyć 30 ml oleju, resztą smarować blaszkę i spryskać warzywa.
Sól rozpuścić w letniej wodzie.
Dodać resztę składników, wymieszać łyżką.
Kilka minut wyrabiać ciasto łyżką, potem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Ciasto jest dość rzadkie.
Blaszkę 25 X 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem.
Na blaszkę wylać wyrośnięte ciasto.
Z plasterków ogórka zrobić wazon.
Dół blaszki posypać siemieniem lnianym ( to jest obrus ).
Rozłożyć kilka większych plasterków pomidorów i wąskich pasków ogórków.
Potem dołożyć pomidorki koktajlowe, zielone oliwki i kapary.
Posiekane czarne oliwki ułożyć po środku dużych plasterków pomidorów.
Tło można pomalować niebieskim barwnikiem wymieszanym z olejem.
Wyszło nieźle, ale trzeba to upiec.
Pieczemy w 180 C przez 25 minut, potem zwiększamy do 200 C i pieczemy jeszcze 10, 15 minut.
Ps. Może gdybym użyła barwnika nieekologicznego kolor pozostałby niebieski.....
Komentarze