Flaczki z boczniaków z klopsikami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna zupka. Boczniaki doskonale sprawdzają się w roli flaczków. Klopsiki takie na raz. Pikantna i jednocześnie delikatna.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duża cukrowa cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego
    4 marchewki
    pietruszka
    1/4 selera
    500 g mięsa mielonego z piersi indyka
    łyżka ziół prowansalskich
    pieprz młotkowany z kolendrą
    jajko
    2-3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    500 g boczniaków
    2 łyżki przyprawy do flaków bez glutaminianu sodu ( papryka słodka, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, chili, gorczyca biała )
    sól do smaku
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa Klopsiki Flaczki

Flaczki z boczniaków z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę cukrową.
    Do garnka dodać obrane marchewki, pietruszkę, selera. Dodać ok 2 litry wrzącej wody. Gotować ok 20 min.
    Do mielonego mięsa dodać zioła, pieprz młotkowany, szczyptę soli, jajko. Wyrobić mięso. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać bułki tartej.
    Z mięsa zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej.
    Z garnka wyjąć ugotowane marchewki, pietruszkę i selera.
    Do wywaru powkładać delikatnie klopsiki. Gotować ok 10-12 min na wolnym ogniu.
    Umyte boczniaki pokroić w paseczki i dodać do garnka. Gotować kolejne 10-12 min.
    Na koniec dodać przyprawę do flaków, sól do smaku oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę.
    Zupę podawać gorącą posypaną posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego.

Porady

Z pozostałych trzech marchewek, pietruszki i selera zrobić sałatkę jarzynową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować