Flaczki z boczniaków z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę cukrową.
Do garnka dodać obrane marchewki, pietruszkę, selera. Dodać ok 2 litry wrzącej wody. Gotować ok 20 min.
Do mielonego mięsa dodać zioła, pieprz młotkowany, szczyptę soli, jajko. Wyrobić mięso. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać bułki tartej.
Z mięsa zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej.
Z garnka wyjąć ugotowane marchewki, pietruszkę i selera.
Do wywaru powkładać delikatnie klopsiki. Gotować ok 10-12 min na wolnym ogniu.
Umyte boczniaki pokroić w paseczki i dodać do garnka. Gotować kolejne 10-12 min.
Na koniec dodać przyprawę do flaków, sól do smaku oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę.
Zupę podawać gorącą posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Porady
Z pozostałych trzech marchewek, pietruszki i selera zrobić sałatkę jarzynową.
Komentarze