Fioletowe gołąbki z ziemniakami

0 (0 ocen)

Bardzo lubię gołąbki z ziemniakami w popularnej wersji w kapuście białej. Ale - potrzeba matką wynalazków - zatem z produktów, które miałam pod ręką upichciłam równie smaczne fioletowe gołąbki. Danie trochę czasochłonne, za to smak rekompensuje w całości nakład wykonanej pracy.

Składniki:

  • 1 większa kapusta czerwona (1,8kg)
    woda, ocet 10%

    Farsz:
    1,5 kg ziemniaków
    1 duża biała cebula
    100 g masła
    200 g twarogu delikatnego 4% tłuszczu (może być twaróg półtłusty)
    2 łyżki kaszy manny
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    do smaku - sól, pieprz czarny mielony

    Dodatkowo:
    1,5 - 2 szklanki wody
    3 łyżki oliwy
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 - 2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Przystawki

Fioletowe gołąbki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę gotować w całości ok. 10 min w wodzie zaprawionej niewielką ilością octu. Osączyć i wystudzić. Delikatnie oderwać 16 liści i kilka do wyłożenia formy do pieczenia. Wydzielone liście ewentualnie ponownie osączyć.
  • Fioletowe gołąbki z ziemniakami 2. W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę - dusić 5 min.
  • Fioletowe gołąbki z ziemniakami 3. Ziemniaki obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę - dołożyć do cebuli. Wsypać majeranek, wymieszać. Całość dusić 5 min, mieszając. Wystudzić.
  • Fioletowe gołąbki z ziemniakami 4. Następnie dołożyć twaróg i kaszę mannę - wymieszać.
  • Fioletowe gołąbki z ziemniakami 5. Farsz doprawić do smaku.
  • Fioletowe gołąbki z ziemniakami 6. Duża formę do zapiekania wyłożyć liśćmi kapusty.
  • Fioletowe gołąbki z ziemniakami 7. Na starannie oddzielone 16 liści kapusty nałożyć porcje farszu. Zwinąć gołąbki.
  • Fioletowe gołąbki z ziemniakami 8. Ułożyć w przygotowanej formie.
  • Fioletowe gołąbki z ziemniakami 9. Dołożyć liście laurowe, ziele angielskie i Vegetę, dodać oliwę. Całość zalać 1,5 - 2 szklankami wody. Formę przykryć pokrywą.
  • Fioletowe gołąbki z ziemniakami 10. Piec 1 - 1,5 godziny (200 st. C).

Porady

Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie 16 gołąbków. Gołąbki najlepiej smakują podane z duszoną cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować