REKLAMA
Bardzo lubię gołąbki z ziemniakami w popularnej wersji w kapuście białej. Ale - potrzeba matką wynalazków - zatem z produktów, które miałam pod ręką upichciłam równie smaczne fioletowe gołąbki. Danie trochę czasochłonne, za to smak rekompensuje w całości nakład wykonanej pracy.
(średnia 0 z 0 głosów)
Porady
Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie 16 gołąbków. Gołąbki najlepiej smakują podane z duszoną cebulką.
Wegetariańskie gołąbki w kapuście pekińskiej. Nadzienie z czerwonej soczewicy i serka wiejskiego to pokaźna porcja zdrowia. Do tego pyszny sos pomidorowo-cebulowy i pełnowartościowy posiłek gotowy. Potrawę charakteryzuje zdecydowany smak i aromat przypraw korzennych oraz ziół.
Duś gołąbeczki! W moim domu rodzinnym takie gołąbki były robione z kapusty kiszonej w główkach. Całe główki kapusty wkładano do beczek razem z posiekaną kapustą. Znalazłam inny sposób, by gołąbki miały taki sam smak.
Bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nadzienie z ziemniaków z aromatycznym boczkiem lub wędzoną kiełbasą jest tak pyszne, że nawet samo w sobie mogłoby stanowić osobną potrawę. Jeśli jednak zrezygnujemy z mięsnych dodatków, będziemy mieć na talerzu w pełni wegetariańskie danie.
Moi pradziadkowie przesiedleni z rodzinnego Podola na Dolny Śląsk przywieźli ze sobą wiele tradycji, również kulinarnych. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń.
Propozycja na lekki i bezmięsny obiad. Danie idealne dla wegetarian oraz miłośników czosnku :)
Gołąbki inaczej czyli z tartymi ziemniakami, są przepyszne i wate spróbowania. Moje najulubieńsze danie, są smaczniejsze niż z mięsem. Podbiły moje serce od pierwszego razu.
Komentarze