Gołąbki z ziemniakami i boczkiem

  • wyświetlono: 622 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Gołąbki z farszem z ziemniaków z dodatkiem boczku i cebulki. Pomimo, że podobne do tradycyjnych gołąbków, smakują zupełnie inaczej. Ja podałam je z sosem ze świeżych grzybów leśnych, ale możecie przygotować do tych gołąbków dowolny ulubiony sos.

portret
  • 4 porcje
  • 120min

Składniki

12 sparzonych liści kapusty coolwrap lub zwykłej
1,2 kg obranych ziemniaków
200 g boczku wędzonego bez skóry
2 średnie cebule
1 jajko
1 łyżka pieprzu ziołowego
sól
pieprz czarny mielony
1 szklanka rosołu lub bulionu
1 szklanka wody

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem

  • 1. Boczek i cebule kroimy w drobną kostkę. Boczek przekładamy na patelnię i podgrzewamy. Kiedy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajemy cebule i smażymy, często mieszając, do lekkiego zrumienienia boczku i cebuli. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Ziemniaki płuczemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy sok i przelewamy go do miseczki. Kiedy na dnie osadzi się skrobia, zlewamy płyn znad niej. Do ziemniaków dodajemy jajko, pieprz ziołowy i skrobię i dokładnie mieszamy. Dodajemy boczek z cebulką, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Z liści kapusty ścinamy grube nerwy. Na każdy liść nakładamy porcję farszu, zawijamy boki i zwijamy gołąbki. Układamy je ciasno w brytfannie, wlewamy rosół lub bulion wymieszany z wodą. Na wierzchu układamy uszkodzone liście. Przykrywamy pokrywą.
  • 4. Brytfannę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 75 minut. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem, np. grzybowym. Polecam do tego dania sos ze świeżych grzybów leśnych.

Porady

Przepis na sos ze świeżych grzybów leśnych znajdziecie tutaj:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-ze-swiezych-grzybow-lesnych-1
Do przygotowania gołąbków polecam kapustę coolwrap. Ma ona płaską główkę, którą można "sparzyć" w kuchence mikrofalowej. Należy zawinąć ją w folię spożywczą i mikrofalować 15 minut przy mocy 450 W. Można również użyć zwykłej kapusty i tradycyjnej metody parzenia we wrzątku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gołąbkiobiadciepła kolacjaKapusta coolwrapgołąbki z farszem ziemniaczanymgołąbki z kapusty coolwrap

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczone ziemniaki z serkiem topionym i boczkiem

Dodane przez: Goszka

Pieczone ziemniaki z serkiem topionym i boczkiem

Mamy lato, są więc też młode ziemniaki....

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i twarogiem

Dodane przez: Martyna1991

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i twarogiem

Wyśmienite połączenie zapiekanych,...

Gołąbki z ziemniakami i mięsem

Dodane przez: Wioleczka1

Gołąbki z ziemniakami i mięsem

Polecam smaczne inne gołąbki

Pierś nadziewana mozzarellą z boczkiem

Dodane przez: Ola1984

Pierś nadziewana mozzarellą z boczkiem i...

To propozycja na soczystą pierś...

Gołąbki z ziemniakami, pęczakiem i pieczarkami

Dodane przez: Paulina Nosek

Gołąbki z ziemniakami, pęczakiem i pieczarkami

Takie gołąbki to zupełnie inne...

mlode ziemniaki

Dodane przez: monika016

Młode ziemniaki zapiekane z kiełbasą i boczkiem

Cieszmy się młodymi ziemniakami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE