Duś gołąbeczki! W moim domu rodzinnym takie gołąbki były robione z kapusty kiszonej w główkach. Całe główki kapusty wkładano do beczek razem z posiekaną kapustą. Znalazłam inny sposób, by gołąbki miały taki sam smak.
4.3 (213 ocen)
Porady
Gołąbki z ziemniakami świetnie smakują doprawione szczyptą kminku, tymianku lub oregano.
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem to pyszny, tani w wykonaniu i sycący posiłek. Tak przygotowane gołąbki z ziemniakami można podać na rodzinny obiad albo jako pożywną kolację. Warto wiedzieć, że gołąbki z ziemniakami można często spotkać w kuchni krajów Europy Wschodniej. Podobnie jak pierogi z ziemniakami, takie gołąbki często wykonywane są np. w kuchni ukraińskiej. Można zrobić gołąbki z ziemniakami surowymi albo gotowanymi. Farsz na gołąbki z ziemniakami można wymieszać z mielonym mięsem. Wyśmienicie smakuje chude mięso wieprzowe np.: z karkówki albo ze schabu.
Gołąbki z ziemniakami doskonale smakują podane z sosem grzybowym. Można go zrobić z grzybów suszonych, mrożonych albo ze świeżych. Taki sos znakomicie smakuje zaraz po grzybobraniu. Świetnie sprawdzi się sos z borowików, z kurek albo z podgrzybków. Jeżeli akurat nie mamy w zanadrzu grzybów, to możemy przygotować sos pomidorowy. Taki sam jak do gołąbków z mięsem i ryżem. Warto użyć do niego suszonych ziół np.: bazylii, oregano, cząbru, lubczyku albo majeranku. Tak przygotowywane gołąbki można podawać od razu albo zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wtedy nabiorą wyrazistszego aromatu i będą zachwycać kolorem.
Komentarze