Gołąbki z soczewicą i serkiem

  • wyświetlono: 247 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wegetariańskie gołąbki w kapuście pekińskiej. Nadzienie z czerwonej soczewicy i serka wiejskiego to pokaźna porcja zdrowia. Do tego pyszny sos pomidorowo-cebulowy i pełnowartościowy posiłek gotowy. Potrawę charakteryzuje zdecydowany smak i aromat przypraw korzennych oraz ziół.

P10

Składniki

12 dużych liści kapusty pekińskiej

Do gotowania:
kilka liści kapusty pekińskiej do wyłożenia dna garnka
2 goździki
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
sól

Farsz:
125 g suchej czerwonej soczewicy (np. nie wymagająca namaczania - gotowa w 10 min)
200 g serka wiejskiego 5% tłuszczu
2 - 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
4 łyżki słonecznika łuskanego
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku suszonego
1 łyżeczka cząbru suszonego
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku

Sos:
400 g białej cebuli (3 duże sztuki)
1 butelka przecieru pomidorowego - passata (690g)
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z soczewicą i serkiem

  • Gołąbki z soczewicą i serkiem1. Na farsz w garnku uprażyć na sucho ziarna słonecznika. Następnie dołożyć masło - rozpuścić. Dodać posiekany czosnek, wsypać majeranek i cząber - smażyć 1 - 2 min, mieszając. Wystudzić.
  • Gołąbki z soczewicą i serkiem2. Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Dołożyć do garnka. Dodać serek wiejski i płatki owsiane. Wymieszać. Farsz doprawić do smaku.
  • Gołąbki z soczewicą i serkiem3. 12 liści kapusty gotować 2 - 3 min w lekko osolonej wodzie. Dokładnie osączyć i wystudzić. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zwijać jak gołąbki.
  • Gołąbki z soczewicą i serkiem4. Dno garnka, w którym będą gotowane gołąbki wyłożyć liśćmi świeżej kapusty pekińskiej. Następnie nałożyć przygotowane gołąbki. Dodać goździki i ziele angielskie. Całość zalać ok. 2 szklankami wody z dodatkiem Vegety. Gotować pod przykryciem 15 - 20 min.
  • Gołąbki z soczewicą i serkiem5. Na sos cebulę posiekać. Razem z pieprzem ziołowym, imbirem i gałką muszkatołową dusić na rozgrzanej oliwie 10 min, często mieszając.
  • Gołąbki z soczewicą i serkiem6. Następnie wlać przecier i całość gotować ok. 15 min. Sos doprawić do smaku. Podawać z gołąbkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyz_roznych_stron_swiataprzystawkacebulafarszimbirkapusta pekińskaczosnekpłatki owsianeprzecier pomidorowyoliwasoczewicadietetycznemajeranekkolacjaobiadsoswegetariańskiesłoneczniknadzieniemasłona ciepłopożywnegałka muszkatołowazdroweziele angielskieserek wiejskipomidorowygoździkicząbervegetapieprz ziołowykorzennePostaromatycznebiały pieprzpassataprzepis_miesiąca1000cebulowy

Komentarze

Podobne przepisy

Gołabki z mięsem i ryżem

Dodane przez: smak i uczucie

Gołąbki z ryżem i mięsem

Tradycyjne gołąbki z mięsem

gołąbki

Dodane przez: kamila19851

Gołąbki bez mięsa, za to z soczewicą

Powinny posmakować zarówno wegetarianom...

Gołąbki z młodej kapusty z soczewicą

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Gołąbki z młodej kapusty z soczewicą

Domowe gołąbki są rewelacyjne....

Wazrywa z soczewicą i kurczakiem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Warzywa z soczewicą i kurczakiem

Soczewica jest wyjątkowa i nie...

Gulasz z soczewicą

Dodane przez: kassandra

Gulasz z soczewicą i cukinią

Zdrowe, szybkie i smaczne danie...

Soczewica z kurczakiem i pomidorami

Dodane przez: Kloruś

Soczewica z kurczakiem i pomidorami

Soczewica jest doskonałym źródłem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE