Filet z kurczaka w sosie cebulowym z podkarpacką bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z kurczaka pokroić w paski i oprószyć z dwóch stron przyprawami, tzn solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
2.Na patelni rozgrzać olej z oliwą i obsmażyć mięso na rumiano.
3.Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, oprószyć mąką i jeszcze chwilę smażyć.
4.Serek bryndzę rozetrzeć w pół szklanki bulionu. Stale mieszając cebulę wlać rozprowadzony serek, kremówkę i pozostały bulion. Wymieszać i chwilę pogotować, aż sos zacznie gęstnieć.
Na końcu włożyć usmażone kawałki kurczaka i dusić przez parę minut. Podawać z dodatkami posypując po wierzchu świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Komentarze