Filet z kurczaka w sosie cebulowym z podkarpacką bryndzą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne kawałki piersi z kurczaka duszone w śmietankowym sosie z dodatkiem miękkiego, niedojrzewającego serka, który się zwie podkarpacką bryndzą.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    sól
    pieprz czarny mielony
    czosnek granulowany
    papryka słodka mielona
    2 cebule
    1 łyżka mąki pszennej
    160 g bryndzy podkarpackiej (2 opakowania)
    1 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    szczypiorek
    olej rzepakowy z oliwą do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Filet z kurczaka w sosie cebulowym z podkarpacką bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet 1. Fileta z kurczaka pokroić w paski i oprószyć z dwóch stron przyprawami, tzn solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
  • Filet 2. Na patelni rozgrzać olej z oliwą i obsmażyć mięso na rumiano.
  • Cebula 3. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, oprószyć mąką i jeszcze chwilę smażyć.
  • Sos 4. Serek bryndzę rozetrzeć w pół szklanki bulionu. Stale mieszając cebulę wlać rozprowadzony serek, kremówkę i pozostały bulion. Wymieszać i chwilę pogotować, aż sos zacznie gęstnieć.

    Na końcu włożyć usmażone kawałki kurczaka i dusić przez parę minut. Podawać z dodatkami posypując po wierzchu świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować