Filet z kurczaka w cieście cebulowym

4.5 (149 ocen)

Smażone kotlety z kurczaka obtoczone w miękkim i lekko chrupiącym cieście cebulowym. Mięso dzięki takiej otoczce jest soczyste, a ciasto nadaje dodatkowego posmaku cebuli. Pomimo tego, że użyłam tutaj na prawdę ostrej cebuli, to jej smak nie zdominował potrawy.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    przyprawa do kurczaka
    2 cebule
    3 jajka
    1/2 szklanki mleka
    sól
    pieprz czarny
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 szklanka mąki pszennej
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Filet z kurczaka w cieście cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24twb1k 1. Filety z kurczaka pokroić w poprzek włókien na cienkie kotlety. Można lekko je rozbić. Oprószyć solą, przyprawą do kurczaka i odstawić.
  • image-2a0psd1 2. Cebule obrać z łupin, przekroić na ćwiartki i wrzucić do kielicha blendera. Dodać jajka, mleko, przyprawy i wszystko dokładnie zmiksować, aż nie będzie kawałków cebuli. Wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować.
  • image-1rdcr66 3. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, tak aby zakrył dno patelni. Kawałki kurczaka maczać w cieście cebulowym i smażyć na gorącym oleju z dwóch stron. Usmażone odkładać na papierowy ręcznik. Kotleciki można podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować