Pierś z kurczaka w sosie grzybowym z kolorową papryką

4.5 (175 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smażona pierś z kurczaka w aromatycznym sosie śmietankowym z papryką w trzech kolorach i grzybami leśnymi. Tak przygotowane mięso jest miękkie soczyste i bardzo smaczne.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    pieprz cayenne
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

    SOS:

    1 duża cebula
    ok 200 g grzybów leśnych
    1 papryka zielona
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 łyżka mąki pszennej
    2 szklanki bulionu drobiowego
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    sól i pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Pierś z kurczaka w sosie grzybowym z kolorową papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Olej wymieszać z papryką słodką, pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym.
    Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z marynatą. Odstawić na około godzinę po czym smażyć z dwóch stron na rumiano. Zdjąć z patelni i przygotować sos.
  • grzyby w sosie 2. Grzyby leśne wrzucić na wrzącą wodę i gotować 5 minut. Odsączyć i odłożyć. Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni.
    Dodać pokrojone papryki w trzech kolorach i smażyć, aż zmiękną. Wtedy dołożyć grzyby, oprószając całość mąką. Podsmażyć i mieszając wlać śmietankę kremówkę. Sos rozcieńczać dolewając powoli bulion. Chwilę pogotować doprawiając do smaku, a na końcu do sosu włożyć usmażone medaliony z kurczaka. Podawać z dodatkami, np ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować