Faworki piwne

5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To są moje ulubione faworki

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 żółtek
    Około 2 i ¼ szklanki mąki
    Piwo
    Olej do smażenia
    Cukier puder do oprószenia faworków
    opcjonalnie zmielona wanilia
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki piwne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faworki piwne 1. W jednej szklance roztrzepać widelcem jajka.
    Do drugiej szklanki wlać tyle piwa, ile jest w szklance żółtek.
    Do miski wsypać 2 szklanki mąki, zrobić dołek, wlać żółtka i dolewając piwo zarabiać ciasto zagarniając je do środka. Wyrobić przez kilka minut.
    Ciasto powinno być plastyczne. W trakcie wyrabiania i wałkowania oprószamy mąką ale bardzo delikatnie.
    Dalej postępujemy tradycyjnie, ciasto tniemy radełkiem na paski, przecinamy środek i przewijamy.
    Smażyć na rozgrzanym oleju.
    Osączyć na ręczniku papierowym i dosyć obficie oprószyć je cukrem pudrem wymieszanym ze zmieloną wanilią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować