PIWNE FAWORKI, CHRUŚCIKI

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Faworki na piwie, proste w wykonaniu, smaczne i zawsze na czasie

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    pół szkl piwa
    4 żółtka
    cukier puder do posypania
    do smażenia: 2 kostki smalcu i 1 szkl oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Faworki

Piwne faworki, chruściki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieć dokładnie. Kiedy ciasto osiągnie już gładką konsystencję i tworzyć będzie zwartą całość uderzaj nim o blat wysypany mąką. Ciasto musi nabrać powietrza. Powtarzaj czynność przez 5-6min po czym rozwałkuj cieniutko.
  • 2. Pokrój w paski następnie w rąby. Przetnij w środku wzdłuż i przewiń jednym końcem przez środek.
  • 3. Tłuszcz roztop i rozgrzej w jednym garnku.
    Wkładaj na rozgrzany tłuszcz faworki i obsmaż z jednej i drugiej strony aż ładnie się zezłocą.
  • 4. Wykładaj je na papierowy ręcznik żeby ociekły ze zbędnego tłuszczu. Kiedy troszkę przestygną posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować