FAWORKI PIWNE

  • wyświetlono: 266 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Faworki piwne - kruche i chrupiące, zaledwie z 4 składników!

P6221168
  • 40 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

2-2,5 szklanki mąki
4 żółtka
1/2 szklanki piwa jasnego
3 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

FAWORKI PIWNE

  • 1. W misce ucieramy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy piwo, sól oraz przesianą przez sito mąkę. Wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je cienko i kroimy radełkiem na romby lub paski około 3 cm x 10 cm. Nacinamy na środku i przewijamy jeden koniec przez otwór. Faworki smażymy w szerokim rondlu, na rozgrzanym oleju do około 180 stopni, z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkaTłusty CzwartekchrustFaworkipiwokarnawał
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczone faworki

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczone faworki

Faworki z piekarnika to odchudzona...

faworki

Dodane przez: majka190382

IDEALNE FAWORKI

Szukacie przepisu na faworki, które...

Ekspresowe faworki

Dodane przez: monikaT83

Ekspresowe faworki

Czasem jest ,że chce nam się czegoś...

chruściki i faworki

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Puszyste chruściki, faworki bez drożdży

Wspaniałe, miękkie i delikatne...

Ciasteczka piwne

Dodane przez: miroslavkac

CIASTECZKA PIWNE

Chrupiące ciasteczka, idealne do...

Faworki pieczone

Dodane przez: kuchenny świat

Faworki pieczone

Zapraszam na pyszne, pieczone faworki....